Nå avgjøres kampen om sofavelgerne og gjerdesitterne

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Idet helgen starter går partiene inn i en intens sluttspurt for få egne velgere ned fra gjerdet og sofavelgerne opp og ut til stemmelokalene.

DEL

Lange dager på stands, hjemmebesøk og roseutdeling, og ikke minst heseblesende reisevirksomhet venter partilederne i en siste sjarmoffensiv. Strategien dreier seg kun om å overbevise dem som ennå sitter på gjerdet, og dem som egentlig ikke hadde tenkt å stemme.

– Denne typen velgere kan avgjøre valg og få stor innflytelse, så det er verdt å gjøre en innsats mot slutten, sier valgforsker Elisabeth Ivarsflaten, som er professor ved Universitet i Bergen, til NTB.

Foran valget i 2013 viste forskning at så mange som en av fire velgere først bestemte seg helt i siste liten.

Ivarsflaten sier det først og fremst er personlig kontakt som gjelder for å overbevise velgere i sluttspurten, som dør-til-dør-aksjoner.

Lekeland og bollesykling

De fleste partilederne har et omfattende reiseprogram i helgen: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg skal til Lillestrøm, Spikersuppa i Oslo, Drammen og til Bergen. Ap-leder Jonas Gahr Støre prioriterer kommunene Drammen, Tønsberg, Moss og Lillestrøm, hvor det er jevnt mellom blokkene.

Frp-leder Siv Jensen skal til Akershus, Østfold og Oslo, mens KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad besøker lekeland i Kristiansand og Arendal lørdag og drar videre til Bergen søndag.

Omfattende program er det også for MDG-toppene Arild Hermstad og Lan Marie Berg, som blant annet skal kjøre «bolletaxi» i Oslo med en lastesykkel med boller til frivillige.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes konsentrerer innsatsen i bydelene i indre Oslo Øst. SV-leder Audun Lysbakken holder seg også til i bydelene i Oslo Øst, med en liten svipp til Lørenskog, lørdag, mens turen går videre til Bergen søndag.

Trine girer opp, Trygve roer ned

Intens valgkampvirksomhet legger også Venstre-leder Trine Skei Grande opp til.

– Valgkampen varer til mandag klokka 21.00. Jeg har velgere som bestemmer seg på slutten. Da skal jeg være der hvis det er noe de lurer på, sier Grande til NTB.

Grande skal både til Kristiansand og Trondheim, samt være listebærer utenfor sitt eget valglokale i Gamlebyen i Oslo.

Motsatt planlegger Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum å roe ned i helgen. Lørdag prioriterer han å reise rundt og takke tillitsvalgte i eget fylke, mens han søndagen skal han holde seg helt borte fra valgkampen. Dette fordi han mener folk må få fred for politisk agitering søndag og mandag, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Sp til NTB.

Brakvalg

Partilederen kan da også lene seg tilbake i visshet om at alle målinger viser at Senterpartiet kommer til å gjøre et brakvalg. Sp har også færrest gjerdesittere å hente tilbake. Hele sju av ti Sp-velgere fra 2017 sier de vil stemme på partiet også i år, viste VGs måling forrige uke.

Siste liten-innsatsen er åpenbart langt viktigere for Trine Skei Grande. I TV 2s måling torsdag svarte færre enn en av tre av partiets 2017-velgere at de vil stemme på partiet igjen.

TV 2-målingen viser imidlertid at det nå er Høyre og Frp som har flest velgere på gjerdet, der flere enn to av ti av partienes velgere fra 2017 har plassert seg med beina dinglende.

Artikkeltags