Gå til sidens hovedinnhold

Valgfeilen er mindre enn først antatt

Artikkelen er over 1 år gammel

Vil ikke påvirke mandatfordelingen eller innvalgte personer.

Det var ons­dag kveld Eve­nes kom­mu­ne meld­te om feil un­der lo­kal­val­get i Eve­nes. Fei­len går på at det er telt opp fle­re stem­mer enn an­tal­let per­so­ner som har blitt krys­set av i manntallet. Av­vi­ket er av en slik art at valg­sty­ret an­be­fa­ler å un­der­kjen­ne re­sul­ta­tet.

Etter et videomøte mellom rådmann Rolf M. Lossius, valgstyret og Valgdirektoratet, er avviket mellom antall kryss i manntallet og antall stemmer, redusert med 23.

– Dette har skjedd ved hjelp av valgkort som var sendt til fylkesvalgstyret, i henhold til prosedyre, står det i et innlegg på Evenes kommune sine Facebook-sider.

Innlegget er signert rådmann Rolf M. Lossius.

Les også

Tror de har funnet årsaken til valgfeilen i Evenes

Les også:

Fire avvik

Til Fremover sier rådmannen følgende:

– Dette betyr at det avviket vi fant som var så alvorlig tidligere denne uka, det vil si 27 stemmer flere enn det var kryss for i mantallet, er nå redusert med 23.

Dermed er avviket fire stemmer, ikke 27 som tidligere antatt.

– Det har vært gjort en kjempegod innsats og bistand fra valgdirektoratet og Nordland fylkeskommune sin valgansvarlig. Valgstyret har stått på i hele dag, sier Lossius til Fremover.

Ingen påvirkning

Mandag vil de fortsette arbeidet med å lukke avvikene.

– Lukking av avvikene påvirker ikke mandatfordeling og personer som er valgt inn etter korrigert telling, står det i Facebook-innlegget.

Arbeidet med å beskrive avvikene som er registrert i prosessen vil fortsette gjennom helgen, som igjen vil bli utarbeidet som en rapport. Denne rapporten vil legges fram for valgstyret når denne er ferdig.

Da feilen ble oppdaget, var det 22 stemmer som ikke var registrert i manntallet. Deretter ble det oppjustert til 27, før det nå altså er justert ned til fire.

Kommentarer til denne saken