Gå til sidens hovedinnhold

Valgord og ordvalg i Evenes

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg må erkjenne noe for meg selv. Jeg er blitt avhengig, og det av å følge med på valgutviklingen i Evenes kommune.

Du kan gjerne tenke at denne dama her (…) hun har virkelig ingenting med å kommentere eller dele sine tanker om et valg i en kommune hun ikke lengre bor i. Men ikke få høyt blodtrykk. Dette er bare noen enkle innspill fra ei som følger med fra sidelinja.

Oss og dem

Forklaringen på hvorfor jeg med liv og lyst har pløyd gjennom både aviser og sosiale medier etter stoff om det mye omtalte valget er enkel. Jeg er utflytta evenesværing, eller for å være helt nøyaktig; jeg er utflytta skaring. Og her er jeg nøye, jeg er først og fremst skaring.

Det er vel nettopp dette som har skapt både et mer spredt valgresultat enn ventet, og en betent situasjon etter valget; Evenes er en kommune hvor det tydelig at innbyggerne i større grad snakker om «oss og dem» og ikke «vi».

Da jeg var hjemme i sommerferien dumpet det en rekke valgprogram i postkassen til foreldrene mine. Blanke brosjyrer med ulike logoer, men fylt med stort sett det samme innholdet. Strengt tatt er det vanskelig å forestille seg en politisk agenda som ikke påberoper å skulle sikre viktige satsingsområder som fremtidsrettet skole, en god eldreomsorg, kulturtilbud og trygg samferdsel. Valget var i gang. Hvem kom til å vinne frem, oss eller dem?

Ordets makt

Høstens valg midt i opplevelsen har vært et innholdsrikt show i følge med på, da dere! Men når støvet nå er i ferd med å legge seg, hva sitter evenesværingene igjen med i tida som kommer?

Valgresultatet er ikke alle fornøyde med. Naturligvis er det slik, hvis alle var skjønt enige om alt så hadde det jo ikke vært noe å velge i. Men det er noen støvskyer som ikke har lagt seg helt enda, og som jeg synes har hengt litt tungt over Evenes de siste dagene:

To tidligere medlemmer av Evenes Høyre blitt skrevet om både i artikler i media og i leserinnlegget til Jardar Jensen. I en avisartikkel blir de kalt feige og simple av Arne Martin Hauan, og Jardar Jensen omtaler dem som svikere. Jardar Jensen har til og med brukt det i overskriften i leserinnlegget ditt. Betegnelsen nærmest skriker mot deg: SVIKER. Man er skuffet over noen har vendt ryggen til et politisk samarbeid og hiver på med harde ord.

Men er dette ord som det er klokt bruke i en kommune som teller vel 1400 innbyggere?
Jeg tror ikke det. Jeg mener at slike beskrivelser av en annen evenesværing er skadelig for samarbeidet fremover. Forholdene er for små, og båndene er for tett vevd.

Tips til deg Jardar; ta noen dype mage-drag, la innlegget ligge en time og les det igjen før du sender det inn. Tenk like grundig over ordvalget ditt som du tenkte over valgordene dine før denne høsten.

Jeg ser at offentlige statuser på Facebook fra samtlige partier har et tydelig budskap: det skal være en samlet kraft bak en helhetlig utvikling av Evenes. Fra mitt ståsted oppfatter jeg det som en stor oppgave å samle kommunen. Høstens valg synes å ha skapt en situasjon hvor avstanden er blitt større mellom «oss og dem».

Avslutningsvis vil jeg benytte muligheten til å takke Sisilja Viksund for jobben hun nå har lagt bak seg. Du har vært tydelig, opplysende og omgjengelig og en god ordfører for hele Evenes.

Kommentarer til denne saken