Gå til sidens hovedinnhold

Denne grafen varsler ikke godt for Troms: - Blir flom i hele fylket

Artikkelen er over 4 år gammel

NVE varsler flom i hele Troms, og frykter at flommen blir mer alvorlig hvis godværet fortsetter.

NVE har satt ut flomvarsel 2 for samtlige kommuner i Troms torsdag og fredag. Vakthavende flomvarsler hos NVE, Peter Borsányi forteller Nordlys hva dette innebærer.

Det skriver Nordlys.no

- Vi vet at det blir flom i hele fylket. Vi venter flom ved de små og mellomstore vassdragene allerede i morgen, mens de store vassdragene i Troms vil flomme allerede på fredag, sier han til Nordlys.

Et møte med Meteorologisk Institutt i morgen klokken ni skal avgjøre hvilke kommuner som får flomvarsel oppgradert til høy fare for stor flom.

- Foreløpig har vi varslet nivå 2 i hele Troms, altså forventer vi moderate skader og fare for oversvømmelse. Slik det ser ut nå kan vi bli nødt til å opppgradere til nivå tre, som er mer alvorlig. Da snakker vi om høy risiko og trolig store skader, sier Borsányi.

Rammer hele Nord-Norge

Det er de plutselig høye temperaturene i Nord-Norge som gjør regionen så utsatt for flom. Den hyppige snøsmeltingen gjør at store mengder smeltevann renner ned i vassdragene, kan flomvarsleren fortelle Nordlys.

- Det ligger an til å bli greit i Nordland, da de har hatt jevnere temperaturer enn i Troms. snøen i Finnmark ligger i såpass store flak at mulighetene fortsatt er usikre, sier han.

Den spesielle situasjonen i Nord-Norge har ført til at varselsentralen er ekstra oppmerksom i de kommende dagene, med vakttelefon åpen til midnatt.

- Vi har sendt varslene våre til politiet og annet beredskap. De har ansvaret for å mobilisere hvis en ulykke skal skje, sier Borsányi til Nordlys.

Kommentarer til denne saken