Er du overtroisk? Mandag blir det nemlig ulvemåne

DEL

Den første fullmånen i året kalles ulvemåne, og den kan du se allerede natt til ander nyttårsdag. Det spesielle med årets ulvemåne er at den i tillegg er en såkalt supermåne – som er et sammentreff av to fenomener: At månen befinner seg nært jorden, samtidig som den er fullt opplyst av sola.

Største månen i 2018

Dette blir den største og nærmeste fullmånene i 2018, ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler, Anne Mette Sannes.

– Årsaken er at Månen befinner seg nærmest Jorden i sin avlange bane samtidig som det er fullmåne. Månen kommer til å være nesten åtte prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne, sier de til Avisa Nordland.

Månen kommer til å være full klokken 03.25 natt til tirsdag

Supermåneformørkelse

31. januar blir det enda mer spektakulært. Da blir det nemlig den første totale måneformørkelsen i Norge siden 28. september 2015. Det unike denne gang er imidlertid at det også 31. januar blir supermåne – vi kan vente oss en supermåneformørkelse.

Alle måner sitt navn

Som med nordlyset har ulike kulturer sine historier og navn på månen. Her har vi hentet en samling av navn fra ulike nettsteder, på fullmånene etter som hvilken måned de dukker opp på:

Januar: Ulvemåne

Februar: Snømåne

Mars: Sevjemåne

April: Voksemåne

Mai: Blomstermåne

Juni: Jordbærmåne

Juli: Høymåne

August: Maismåne

September: Høstemåne

Oktober: Jaktmåne

November: Bevermåne

Desember: Vintermåne

Send inn tekst og bilder «

Del tekst og bilder fra din kulturopplevelse med oss, eller send forhåndsstoff til redaksjonen

Artikkeltags