Det verste været treffer i helgen

LAVER NED: Det vil komme mer snø de neste dagene. Arkivfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen

LAVER NED: Det vil komme mer snø de neste dagene. Arkivfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen grunn til å tro at det er vår ennå.

DEL

Folk i Ofoten og store deler av Nord-Norge våknet lørdag opp til uvær i form av kraftig vind og snøbyger. Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Jon Austerheim, kommer med en oppdatering:

– Det blir fortsatt kuling fra vestlig kant. Det har vært opp imot sterk kuling. I ettermiddag skal det avta litt, og det blir opp mot frisk bris i kveld. Snøbygene vil fortsette, melder Austerheim like før klokken 13 lørdag.

Kan få mye snø

Det var lørdag svært kraftig vind ved Meteorologisk institutts målestasjon på Fagernestoppen («Linken», 1.000 meter over havet). Klokken 07 ble det målt en middelvindstyrke på 26,9 meter per sekund, altså full storm. Det kraftigste vindkastet som ble målt var 38,3 meter per sekund. Det er over orkan styrke.

Snøbygene som kommer vil opptre som byger gjerne gjør, litt av og på.

– Det vil bli ganske ujevnt, det vil komme i form av polare lavtrykk. Det betyr at det kan komme mye et sted lite et annet sted, forteller meteorologen.

– Fjellområdene kan få ganske mye snø, fortsetter han.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt snøskredfaregraden i Ofoten til nivå tre, betydelig, både på lørdag og søndag.

– Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø, står det på deres varslingsside varsom.no.

Mildvær på vei

Vinden tar seg opp igjen søndag, og vil komme opp i stiv kuling. Temperaturene vil holde seg rundt null grader. Søndag blir det cirka to minusgrader.

– Det er mildere luft på tur rett over helgen. Da ser det ut som om det er muligheter for plussgrader, tre, fire grader, sier Austerheim.

Ut i uken synker temperaturene igjen, og det kommer nye snøbyger, men de skal ikke bli så langvarige som de som inntreffer i helgen.

– Det verste været er absolutt i helgen, bekrefter Jon Austerheim.

Artikkeltags