Gå til sidens hovedinnhold

Flere polare lavtrykk på vei mot land: Varsler full storm

Artikkelen er over 4 år gammel

Kan gå mot full storm i Troms og Vest-Finnmark.

En rekke polare lavtrykk er torsdag kveld i ferd med å dannes ute i Nord-Atlanteren.

Allerede i morgen vil sannsynligvis to av dem sette kursen rett mot kysten av Troms og Vest-Finnmark.

– Det har begynt å sige store mengder kald luft ned fra nord, noe som har dannet en rekke virvler som vi ser på satellittbildene vi har fått inn. Slike virvler kan igjen utvikle seg til polare lavtrykk, forteller Anita Ager-Wick, vakthavende meteorolog hos Værvarslinga for Nord-Norge.

Kan bli flere polare lavtrykk

Minst to av disse virvlene vil sannsynligvis utvikle seg til polare lavtrykk. Forventet treffpunkt på land er Troms og Vest-Finnmark.

– Det er potensial for flere polare lavtrykk, men vi er ennå ikke sikre på hvilke av dem som utvikler seg til polare lavtrykk og hvor de vil treffe langs kysten, sier Ager-Wick til Nordlys.

I verste fall kan vindstyrken komme opp i full storm.

Hun sier at meteorologene er uvanlig usikre på hvordan være i landsdelen vil utvikle seg det neste døgnet.

– Det mest sannsynlige er at det vil utvikle seg polare lavtrykk mellom Jan Mayen, Spitsbergen og Troms. De vil begynne å bevege seg mot Nord-Norge tidlig fredag, og mest sannsynlig mot Troms. Dermed ligger det an til storm og kraftige snøbyger fredag kveld og natt til lørdag, sier meteorologen.

– Det ligger også an til at polare lavtrykk vil treffe natt til søndag, legger hun til.

Ber folk følge med

Usikkerheten hos meteorologene er foreløpig så pass stor at de ennå ikke har utstedt OBS-varsel. Det er imidlertid ventet at varsler for Troms vil sendes ut i kveld.

– Vi har begynt å overvåke lavtrykkene, men usikkerheten er stor. Derfor vil jeg oppfordre folk til å følge med på værmeldingen det neste døgnet, sier Ager-Wick.

Kommentarer til denne saken