Gå til sidens hovedinnhold

Værprognosene har forverret seg. Folk oppfordres til å gjøre nødvendige tiltak

Artikkelen er over 3 år gammel

Meteorologisk institutt har nå gått ut med OBS-varsel. Årsaken er at det blir en svært brå overgang fra minusgrader og store snømengder til et massivt regnvær.

Det er tirsdag og onsdag at det forventes store nedbørsmengder. Det kan komme mellom 40 og 60 millimeter nedbør på 24 timer.

Varselet gjelder for Salten og Ofoten og låter følgende:

Fare for overvann i tett bebygde område. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap. Tirsdag og onsdag ventes lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av lokalt store nedbørsmengder og overgang til mildvær.

De vanskelige kjøreforholdene understrekes og det oppfordres til å ta seg god tid dersom man skal av gårde.

– Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Bruk dekk som passer forholdene, minner meteorologene om.

Går fort over

Fremover var søndag i kontakt med meteorologen. Da kunne vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Magni Svanevik, bekrefte at det blir svært dårlig vær de neste dagene. Men dette var før det nå altså er sendt ut OBS-varsel.

– Det kommer mye nedbør, forsikret Svanevik.

For sørligere deler av Nordland ventes det opp mot 80 millimeter nedbør over et døgn. Det er i tidsrommet tirsdag til onsdag at det blir aller verst.

– Det positive er at det ikke varer så veldig lenge, kunne meteorologen også fortelle.

Farer i fjellet

Samtidig som været forverres øker også snøskredfaren. Tirsdag går den fra nivå 2, til nivå 3. Dette betyr «betydelig fare».

– Vindøkning og ut på dagen mye nedbør fører til at det dannes ferske fokksnøflak i høyden. Lavere, der nedbør faller som regn, venter vi naturlige våte skred når bindingene i snødekket svekkes, skriver Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) nettsted varsom.no om snøskredfaren i Ofoten.

 

Kommentarer til denne saken