Gå til sidens hovedinnhold

Vannet stiger ennå i elvene i Troms: - Mange år siden sist det lå så mye snø i fjellene

Artikkelen er over 4 år gammel

Vannføringen i elvene i Troms er ennå økende, og mer skal det bli.

Heidi Stranden, hydrolog ved flomvarslingen i NVE, sier til Nordlys at vannføringen er på såkalt gult nivå i de fleste vassdragene i Troms.

Det betyr at vannføringen tilsvarer to- eller treårsflom.

Det skriver Nordlys.no

- Vi hadde en flomtopp i natt som var høyere enn natta før. Og det øker på i en del vassdrag, sier Stranden.

Vil øke på

Over gult nivå ligger både oransj og rødt nivå. Gult nivå innebærer at man forventer at enkelte vassdrag vil gå over sine bredder.

Det er imidlertid håp om at flomnivåene vil flate ut, ettersom det trolig ikke blir like varmt de neste dagene som det meteorologene opprinnelig hadde meldt.

- Det er meldt litt lavere temperaturer fremover, og det vil innebære at snøsmeltingen vil avta noe. Men særlig Reisaelva og Målselva er store og lange vassdrag. Det betyr at det tar tid før en utvikling snur. Selv om det er lavere temperaturer i dag enn i går, så vil vannføringen fortsette å øke en stund til i disse vassdragene. En sannsynlig flomtopp vil være i kveld eller søndag, sier Stranden til Nordlys.

Fare for sørpeskred

Slik det fremgår av NVEs snøkart nederst i artikkelen, ligger det fortsatt store mengder snø i fjellet.

Enkelte steder er snødybden ennå opp mot to meter.

- Det er mange år siden det lå så mye snø så sent på våren i fjellene i Troms. Vi anbefaler derfor skifolk i fjellet om å utvise forsiktighet. Det kan gå store snøskred etter hvert som snøen fuktes. Folk må tenke gjennom veivalg og unngå terrengfeller som kan være utløpsoner for skred, sier Stranden.

Kommentarer til denne saken