Bråstopp for godværet: – Lavtrykket er stort og kraftig

DRITTVÆR: Det blir vått og vindfullt i Ofoten denne uken.

DRITTVÆR: Det blir vått og vindfullt i Ofoten denne uken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Finn fram regnjakken og gjerne også snøskuffa.

DEL

Er du omringet av blå himmel er det bare å ta vare på minnene. Fordi den blir straks pakket inn i et lavtrykk som levner en visitt i Ofoten på sin ferd opp mot Svalbard. Med seg har det både nedbør og vind.

– Lavtrykket er stort og kraftig.

Det er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt Eirik Samuelsen som kommer med de våte fakta.

– Det blir vindøkning fra øst til sørøst, og litt mer sørlig lenger ut i vest. I Ofoten kommer det opp i stiv kuling, varsler statsmeteorologen.

Kommer i natt

Væromslaget gjør sin entre allerede natt til onsdag. Da begynner også nedbøren som starter som snø og sludd.

– Det går over til regn ut på dagen. Vinden løyer litt, og dreier til sørvest, forteller Samuelsen.

Temperaturene skal synke litt mot midnatt, natt til onsdag. Utover dagen stiger de imidlertid, og man kan i Narvik forvente seg varmegrader som kan telles på ei hånd.

Endringen i værtype har fått Meteorologisk institutt til å gå ut med et varsel om vanskelige kjøreforhold. Farenivået er vurdert til gult, altså moderat fare, som er den laveste graden i det nye varslingssystemet.

– Det vil bli glatt der det er snø og is nå. Sannsynligvis kommer det regn opp til 300 meter. Vi har satt en snøgrense på 300 til 500 meter over havet siden det er lokale forskjeller, utdyper Samuelsen.

Over disse høydene kan man forvente seg snø.

Varsler ikke helgen

Meteorologisk institutt anbefaler å bruke ekstra tid på transport og kjøring. Gleden er at det lite fordelaktige været ikke skal vare så lenge. Allerede torsdag avtar nedbøren, samtidig som det blir relativt mildt.

Når det gjelder været for helgen, drister ikke statsmeteorologen seg til å spå det. Ustabilitet er den røde tråden i været fremover.

– Det er mulighet for noen snøbyger på fredag. Det kommer noen lavtrykkspasseringer, men det er så store sprik for helgen, kommer det fra Samuelsen.

Ustabiliteten får ham til å formulere seg på følgende vis:

– Det er større sjanse for at temperaturene er enten tre-fire varmegrader eller noen minusgrader, enn null grader.

Artikkeltags