Våre usynlige helter

Trond Hagen.

Trond Hagen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lærere i barnehage og skole har den siste tiden fått mye fortjent ros for den jobben de gjør. De har håndtert utfordringer de ikke visste om for et halvt år siden, og rosen er virkelig fortjent. Det som kanskje blir avglemt noen ganger, er de lederne som står bak disse lærerne, ledere som ivaretar sine ansatte og gjør en jobb som ikke vises utad. Disse lederne er våre usynlige helter.

Knappe ressurser

Våren har vært krevende med mange oppgaver som må løses med knappe ressurser. Kohorter har vært en stor utfordring. Hvordan løse oppgaven når ressursene bare strekker til rent teoretisk? Hvordan håndtere veiledere som oppleves som utydelig? Dette har vi blant annet sett i barnehager når det kommer til åpningstider. Her gir veilederen uklare råd.

Ivaretar ansatte og elever

En annen utfordring er smittevern. Ledere må påse at det blir trygt for barn og ansatte, på samme tid som det skal drives et forsvarlig og pedagogisk tilbud. Alt dette må organiseres innenfor de knappe ressursene en har til vanlig.

I tillegg har ledere ansatte som ikke kan jobbe fordi de er i risikosonen. Ledere må i tillegg håndtere foreldre, ansatte og myndigheter som har ulike meninger om åpningstider og smittevern i barnehager og skoler. Her må ledere finne gode løsninger, både for ansatte, foreldre og elever.

Krevende periode

Utdanningsforbundet får inn signaler fra hele landet på at de siste to månedene har vært en meget krevende periode for våre ledere. Og det er ikke bare lederne som rapporterer inn, de tillitsvalgte er også bekymret for at lederne jobber for mye. Veldig mange ledere har måttet jobbe kvelder og helger for å få kabalen til å gå opp. I tillegg skal de nå begynne planleggingen av høsten, med en stor grad av usikkerhet på hvordan den kommer til å bli.

Stort arbeidspress

Utdanningsforbundet er bekymret for sine ledere. I en artikkel publisert 19. mai på Utdanningsforbundet.no tar leder av sentralt lederråd i Utdanningsforbundet Tormod Korpås opp problematikken på at ledere jobber for mye. Han peker på deres manglende mulighet til å ta ut avspasering eller ekstra lønnskompensasjon. Arbeidspresset er stort og mange ledere står i fare for å gå ut i sykemelding.

Viktig jobb

Ledere i norsk barnehager og skoler er omgitt av dyktige medarbeidere som har løst koronakrisen på en glimrende måte. Det er en profesjon med høy kompetanse og en omstillingsevne i særklasse.

Ledere, dere gjør en utrolig viktig jobb. Utfordringene nevnt ovenfor er bare noen av de ekstra oppgavene dere har fått i forbindelse med korona. Med knappe ledelsesressurser skal alt som har med korona å gjøre ivaretas i tillegg til den daglige driften.

Dere er de usynlige heltene. Deres oppgave er å ivareta barna, elevene og de ansatte, husk å ta vare på dere selv også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken