Varme hjerter og kalde hoder i en tøff tid

Margunn Ebbesen (H).

Margunn Ebbesen (H). Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronaviruset har satt oss i en alvorlig situasjon. Det viktigste nå er å beskytte liv og helse. Det gjør vi, særlig for å beskytte de mest sårbare blant oss. Samtidig jobber vi også hardt for at bedriftene i Nordland skal overleve slik at vi har en jobb å gå tilbake til når krisen er over.

FAMILIEN er bærebjelken i samfunnet vårt. I denne vanskelige tiden må vi vise ekstra omsorg for hverandre. Ingen skal være redde for å stå uten inntekt i denne situasjonen. Derfor får alle permitterte full lønn inntil 6G, i minst 20 dager. Inntektsgrensen for rett til dagpenger reduseres og lærlinger sikres fortsatt inntekt.

I tillegg dobles ordningen med omsorgspenger. Slik kan foreldre være hjemme med barna i opptil 20 dager hver. Frilansere og selvstendige næringsdrivende får større trygghet gjennom kompensasjon for tapt inntekt som følge av virusutbruddet. Ingen vet hva som venter oss på den andre siden, men hjelpen skal komme frem til dem som trenger den.

ARBEIDSPLASSER i Nordland skal reddes. Krisen som nå rammer oss er ikke isolert til Norge. Oljeprisfallet, stengte grenser i hele verden og internasjonale restriksjoner er noe som rammer oss – uansett lokale tiltak. Nordland er en region med mye reiseliv og mange reiselivsaktører. Vi er i en region med stor tjenesteproduksjon, og vi rammes særlig hardt på disse områdene. Telefonsamtalene jeg har hatt med utallige bedriftseiere og enkeltpersoner i Nordland disse ukene har gjort sterkt inntrykk på meg. De ser et lys der fremme. Men beskjeden har vært tydelig; for å redde norske arbeidsplasser trengs penger. Jeg har tatt med meg deres historier og innspill videre inn til forhandlingene på Stortinget. Regjeringen og Stortinget gjør sitt ytterste for å sikre norsk økonomi slik at både mennesker og næringsliv klarer seg gjennom krisen. Når dette skrives, skrives samtidig siste ord på avtalen på Stortinget for å sikre en solid kontantstøtte til små og mellomstore bedrifter som skal dekke det meste av de løpende faste utgiftene.

Vi har også kommet med en pakke for større norske selskaper. Utsettelse og lettelse i merverdiavgift og forskuddsskatt er og med å gjøre det lettere for bedriftene, slik at så mange som overhodet mulig har en jobb å gå tilbake til. Gjennom generasjoner har vi bygd opp økonomiske muskler til å stå i en krise som dette. Nå er det viktigste å holde hjulene i gang.

Trolig vil vi se varige endringer som følge av det vi nå opplever. Endringer både i systemer og strukturer, men også i dagliglivet. Uansett må vi nå en periode endre måten vi lever våre liv på, slik at de av oss som tåler viruset dårlig ikke blir alvorlig syke. Vårt bidrag må være å holde hjertet varmt og hodet kaldt. Det kommer en tid der vi skal gjennomgå denne krisen, hvordan vi håndterte den og hva vi kunne gjort annerledes. Vi vil aldri få vite nøyaktig om noen flere av de negative konsekvensene kunne vært unngått. Det vi vet, er at livet er verdifullt for alle. Det er en verdi vi ikke er villige til å kompromisse med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken