Gå til sidens hovedinnhold

Varsler innstramming i kollektivtrafikken

Nordland fylkeskommune har tirsdag besluttet at det vil komme nye tiltak, spesielt i områder med mye smitte.

Regjeringen kom mandag med nye koronatiltak for hele landet. Nå kommer det innstramminger fra fylket som spesielt gjelder kollektivtransport.

De nye innstrammingene gjelder spesielt områder med mye smitte, og det spesifiseres at Bodø står i en særstilling og får spesielle tiltak.

– I den situasjonen vi står i nå, er vi nødt til å stramme inn tiltakene i kollektivtrafikken, og se på muligheter for å avlaste i pressområder. Vi skal gjøre det vi kan, men er også helt avhengig av hjelp fra passasjerene, sier fylkesrådsleder og kriseleder Tomas Norvoll i ei pressemelding.

Sammen med beredskapsgruppen i fylkeskommunen har han tirsdag besluttet flere innstramminger, tiltak og nye oppfordringer til passasjerene i Nordland.

Oppfordrer til alternativ transport

Fylkesdirektør for transport og infrastruktur, Odd Inge Bardal, oppfordrer passasjerer til å se på alternative transportmuligheter.

– Vi oppfordrer alle passasjerer til å se på mulighetene for alternativ transport for å begrense antall kontaktsituasjoner i kollektivtrafikken. I tillegg ber vi passasjerene om å se på om det er mulig å reise utenom rushtidene, sier Bardal i pressemeldinga.

Les også

5 nye smittetilfeller i Tromsø og 13 i Bodø: – Det kan komme flere i løpet av dagen

Les også:

Han uttrykker bekymring for at situasjonen kan bli verre i Nordland, til tross for den lave smitten som har vært i fylket siden mars. Fylket ser nå på mulighetene for å sette inn ekstratiltak, særlig der det er smitte.

– Vi ser på om vi kan sette opp ekstra busser der vi vet det er stort press, men allerede i dag er nesten alt materiell og personale i byene i bruk i pressperiodene av døgnet, og da er det begrenset hvor mye mer vi har tilgjengelig å sette inn i de periodene, konstaterer Bardal.

I tillegg oppfordrer fylkesdirektøren til at bare passasjerer som er i samme skolekohort eller i samme husstand setter seg ved siden av hverandre på lengre bussreiser. Der skal bare annethvert sete benyttes.

Vil unngå stengte skoler

Bardal understreker at de som har samfunnskritiske jobber skal kunne komme seg trygt til jobb, uten smitterisiko. Skoleelever skal også prioriteres. Enkelte steder kan det bli aktuelt å sette inn egne busser for å skysse skoleelever.

– Vi har over 2.000 videregående skoleelever i Bodø, og mange av dem tar buss til skolen. Jeg vil derfor oppfordre alle elever og ansatte i skolene til å benytte alternativ transport så langt det er mulig, sier fylkesdirektør for utdanning og kompetanse, Nina Ellingsen Høiskar.

– Det er viktig at vi nå får på plass tiltak som hindrer smittespredning og at alle er seg sitt ansvar bevisst, slik at vi slipper nedstenging av skoler, sier Høiskar.

Fylket opplyser om at informasjonen vil bli oppdatert etter hvert som konkrete koronatiltak kommer på plass.

Les også

Ingenting tyder på at grensen åpner med det første: – Det er en rask økning

Les også:

Kommentarer til denne saken