Skredheltene fra Vassdalen hedret med medaljer under frigjøringsmarkeringen

Oslo  20190508.
Statsminister Erna Solberg holder tale under markeringen av frigjøringsdagen og nasjonal veterandag på Akershus festning.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo 20190508. Statsminister Erna Solberg holder tale under markeringen av frigjøringsdagen og nasjonal veterandag på Akershus festning. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

To skadde soldater som berget seg ut av snømassene og fikk varslet om det enorme Vassdal-skredet i 1986, ble hedret med Forsvarets medalje for edel dåd onsdag.

DEL

Forsvarets medalje for edel dåd, for ekstraordinære innsats i en særdeles krevende og uoversiktlig situasjon, ble tildelt Edvin Hovin og Per Åge Nymoen under markeringen av frigjørings- og veterandagen på Akershus festning onsdag. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sto for overrekkelsen, hele 33 år etter katastrofen.

Les også:

Til sammen mistet 16 soldater på øvelse livet i snømassene etter Vassdal-skredet i 1986. Flere liv hadde trolig gått tapt hvis det ikke var for innsatsen til Nymoen og Hovin.

– I dag tildeles noen av våre soldater regjeringens eller forsvarssjefens medaljer for innsats langt utover det man kan forvente, selv av en soldat. Hver enkelt av dere er fremragende representanter for Forsvaret, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun talte under markeringen onsdag ettermiddag.

Heltedåd reddet liv

Vassdal-skredet i Narvik i Nordland 5. mars 1986 krevde livet til 16 soldater som deltok i NATO-øvelsen Anchor Express. Til sammen ble 31 soldater fra Forsvarets ingeniørtropp og tre beltevogner tatt av flakskred fra fjellet Storebalak.

Uavhengig av hverandre klarte Nymoen og Hovin å berge seg ut av skredmassene og fikk varslet.

Begge hadde selv blitt skadd i skredet og risikerte sine egne liv i et svært ustabilt område. De observerte nye skred da de gikk etter hjelp: «Varslingen førte til at hjelpemannskap kom tidlig fram til rasstedet og flere soldater kunne reddes, samt at hardt skadde soldater raskt kunne fraktes til sykehus», heter det i begrunnelsen for tildelingene.

Hemmelige utmerkelser

Til sammen ble 16 personer tildelt noen av de høyeste utmerkelsene i Forsvaret under seremonien. Én av dem fikk St. Olavsmedaljen med eikegrein, og fire andre Krigsmedaljen.

Oslo  20190508.
Kong Harald legger ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning under markeringen av frigjøringsdagen og nasjonal veterandag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo 20190508. Kong Harald legger ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning under markeringen av frigjøringsdagen og nasjonal veterandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Beslutningen om tildele de fem utmerkelsene er tatt i statsråd. I tillegg besluttet forsvarssjefen å tildele dekorasjoner til ytterligere elleve soldater Forsvarets medalje for edel dåd og Forsvarets innsatsmedalje, både med og uten rosett.

Elleve av dem ble tildelt utmerkelser onsdag, er under såkalt skjerming, hvilket medførte at de fikk medaljene sine i en seremoni der offentligheten ikke har adgang. Blant dem er personen som fikk St. Olavsmedaljen, samt tre av dem som fikk Krigsmedaljen.

To markeringer

Veterandagen har siden 2011 blitt markert sammen med frigjøringsdagen, 8. mai. I tillegg til de gjenværende veteranene fra andre verdenskrig, har Norge rundt 100.000 veteraner fra en rekke internasjonale oppdrag.

Samtlige av de høyeste utmerkelsene i år gikk til nettopp personell som har gitt avgjørende bidrag under internasjonale operasjoner, som Terje Bruøygard. Han fikk Krigsmedaljen for sin innsats i bekjempelsen av ekstremistgruppa IS i Anbar i Irak i 2017–2018.

Det norske styrkebidraget er blitt beskrevet som en særdeles sterk bidragsyter i operasjonen i Anbar, og Bruøygard var den viktigste bidragsyteren til at Norge kunne bidra, ifølge begrunnelsen for tildelingen.

– Vi må alltid huske at fred, frihet og demokrati ikke kommer av seg selv. Vi må huske alle dem som har kjempet for oss, og som var villige til å ofre alt på våre vegne. Og vi står i skyggen av nasjonalmonumentet for krigens ofre. Derfor er frigjøringsdagen også en dag for ettertanke, sa statsministeren.

Artikkeltags