Vi må bygge ny industri på skuldrene av den gamle

Daniel Skjevik-Aasberg, nestleder i Unge Høyre og kommunestyrerepresentant.

Daniel Skjevik-Aasberg, nestleder i Unge Høyre og kommunestyrerepresentant. Foto:

Av

Nordområdene er fremtiden. Det neste industrieventyret kan starte i Narvik. Da trenger vi politikk for å skape flere jobber og politikere som står på de lokale bedriftenes side. Det trengs mer enn heiarop.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Widerøes rute WF666 fra Trondheim landet på Evenes cirka kl. 21:05 sist søndag. Den korte flyturen fra sør til nord er alltid bedre enn å fly i motsatt retning. Det var nydelig vær over Ofotfjorden den kvelden.

Høyt over Stetind, fra et flyvindu, får man god oversikt over horisonten. På den relativt korte innflygningen var det enkelt å se hvilke verdier samfunnet vårt er bygget på: Nærheten til fjellene, fjorden og folk. Norcem i Kjøpsvik som skaper arbeidsplasser for et helt lokalsamfunn og sement for et helt land. Oppdrettsmerdene til Ballangen Sjøfarm som gir jobb til noen titalls personer og mat til flere millioner. I det fjerne ruvet Nygårdsfjellet og konturene av vindmøllene som kan levere nok strøm til halvpartene av husstandene i vår kommune. Rett før landing skimtet vi en malmbåt som duvet sakte mot LKAB.

Nærheten til naturen, hardt arbeid, innovasjon og mennesker er verdier som har gitt oss dagens jobber, velferd og lokalsamfunn. Det har også gjort oss tilpasningsdyktige, hardføre, innovative og sta. Det er med disse verdiene vi skal ta Narvik og Nordland inn i fremtiden. Da må vi se mulighetene som presenterer seg og ta dem. Hvis ikke blir vi akterutseilt.

Narviks muligheter er mange. De to viktigste er for det første potensialet for fornybar energi og grønn industri. Den andre er Narviks unike posisjon som logistikknutepunkt. Narvik er også godt skodd for å utdanne arbeidskraft til et slikt industrieventyr. Vi har et stort mangfold av yrkesfaglige utdanningsretninger og universitet.

Bård Ludvig Thorheim, leder for Høyres internasjonale utvalg og gjesteforsker på Nordomårdesenteret

Bård Ludvig Thorheim, leder for Høyres internasjonale utvalg og gjesteforsker på Nordomårdesenteret

Narvik har et enormt konkurransefortrinn for klimavennlig, lønnsom industri som ikke utnyttes godt nok i dag. Narviks avsidesliggende fjellområder er godt egnet til skånsom utbygging av vindkraft. Vannkraften kan moderniseres for å mer kraft ut av hver dråpe vann. Sammen kan de danne grunnlag for utbygging av kraftkrevende industri med ren strøm. I et internasjonalt marked som tørster etter grønne produkter og løsninger kan det bli rene gullgruven. I kombinasjon med havn og jernbane, bindes Europa sammen med Asia gjennom Narvik. Det kan gi en oppblomstring i lokale jobber, tilflytting og nye muligheter.

For å få til dette, trenger vi politikk som ser sammenhengen mellom hvordan subsidier, avgifter, skatt og forbud virker inn på nye bedrifter og innovasjon. Et eksempel er i kraftdebatten. Her har skattepolitikken gjort det mindre lønnsomt å oppgradere vannkraftverk sammenlignet med å bygge nye vindkraft. Kraftkrevende industri vil trenge begge deler. Myndighetene bør derfor bruke tiltak som sikrer dem begge.

Da må vi ha politikere som stiller opp på Narviks og de lokale bedriftenes side. Det betyr flere midler til forskning og utvikling, dobbeltspor på Ofotbanen, E6 i tunell, infrastruktur, tett dialog med næringslivet, og statlig kapital som matcher privat kapital. Vi trenger også en skatte- og avgiftspolitikk som gir gode kår for klimavennlig innovasjon.

Den største trusselen mot nye jobber og industri er politikere som svekker vilkårene for næringslivet. Økte skatter og avgifter på norske jobber, mindre oljeaktivitet, mindre fleksibel arbeidsmiljølov, flere statlige monopoler og næringsforbud er ikke en suksessoppskrift for et nytt industrieventyr. I tillegg har flere tatt til orde for å skrote EØS-avtalen som gir norske bedrifter fri adgang til det europeiske markedet. Skal vi lykkes med å skape lokale jobber og verdier må vi stoppe denne politikken fra å bli gjennomført.

Vi trenger høyere ambisjoner for industriutviklingen i Narvik. Vi har ressursene, folkene og posisjonen til å klare det. Det er på skuldrene til dagens industri vi skal bygge fremtidens jobber og velferd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken