Mange satte lørdagspizzaen i vrangstrupen da Narvik var toppsaken i NRKs lørdagsrevy denne helgen. Utgangspunktet var forslaget om at 16-åringer bør få ta førerkort for bil hvis de bor i distriktene, og at de samme distriktene kunne tilby gratis SFO og barnehage for å bidra til å flytte ut av mer sentrale strøk. I et forsøk på å finne ut av hva folk flest i Oslo egentlig må få for å flytte til distriktene, tok NRK utgangspunkt i Narvik. I reportasjen fikk tilfeldig valgte fotgjengere i hovedstaden spørsmålet om de kunne tenke seg å flytte til Narvik. Ikke overraskende svarte de aller fleste nei til det. Hvorfor skulle de det? De var ute og gikk tur eller handlet julegaver eller hva de gjorde, og var i hvert fall ikke samlet fordi de kunne være interessert i å flytte på seg. Og gjerne til Narvik, hvis muligheten bød seg.

Hadde NRK stoppet meg på gaten her i Narvik og spurt om jeg kunne tenke meg å flytte til Oslo, hadde jeg også svart «aldri i livet». Jeg hadde ikke engang latt meg lokke av god lønn uten å måtte jobbe. Jeg vil ikke til Oslo. Egentlig ikke til Østlandet i det hele tatt. Hvorfor skulle jeg det? Jeg er hjemme her i Narvik. Oslo er borte. I hvert fall når du spør meg på gata og gir meg tre sekunder med betenkningstid.

NRK bommet kraftig – for å si det forsiktig – med sin journalistikk. Journalistens forutinntatthet skinte gjennom hele reportasjen. Utvalget av kilder kan ikke sies å ha vært representativt, men det er NRK-ledelsens problem. Den stakkarslige reportasjen avdekker likevel et problem som vi eier selv, vi som bor i Narvik. En utfordring bare vi kan løse. For hva vet søringene om Narvik? Eller om Nord-Norge for den sakens skyld. Hvilken historie forteller vi som bor her om hvordan det er å bo i Nord-Norge?

Det har prosjektleder for spørreundersøkelsen Barometer 2020x, Ingvild Brox Kielland, fått ganske gode svar på. Over 600 ungdommer og unge voksne er spurt. Deres svar på hva som må til for at unge skal bli eller flytte til landsdelen ligger i hvordan vi snakker til hverandre og om landsdelen i samfunnsdebatten og i sosiale medier. Debattklimaet skyver både unge vekk fra debattarenaene og vekk fra å mene noe, og ikke minst skyver debattene vekk folk som kunne tenke seg å flytte til Nord-Norge. For hvorfor flytte til et sted der man bare krangler? Hvorfor flytte til et sted du ikke hører noe positivt om? «Ungdom opplever en negativ holdning, ikke en positiv mulighetsholdning», sier Brox Kielland i en episode av podkasten Nord-Norge i verden.

I den samme episoden deltok Narvik-politiker Tina Denstad der hun fortalte om bakgrunnen for at hun trakk seg ut av Facebook-gruppen «Debatt Nye Narvik». Til Fremover sa Denstad at hun ikke orker den «massive negativiteten og konspirasjonsteoriene» som florerer i debattgruppene på nett. Den samme negativiteten skremmer også vekk unge stemmer som kunne brakt noe viktig inn i debattene. Det hjelper heller ikke at den 19 år gamle Narvik-politikeren Nathaniel Holan Larsen blir kalt et «rævhol» av en motdebattant da han involverte seg i debatten. Hvilke andre tenåringer vil delta aktivt i debatten når de risikerer å bli kalt «rævhol» og det som verre er?

LES OGSÅ:

Vi trenger uansett ikke mer av det negative. Vi trenger å dra fram det som faktisk fungerer her i Narvik og i landsdelen hvis vi skal få folk til å bli og folk til å flytte hit.

Det er på tide å gi plass til fremsnakk. Derfor lanserer Fremover nå «Fremsnakk Ofoten», som har til hensikt å løfte fram det som er positivt og som kan bidra til å skape et mer nyansert og riktig bilde av hvordan vi som bor i nord egentlig har det. «Fremsnakk Ofoten» er i første omgang én kronikk i uken som kun skal være fremsnakk. Av smått eller stort. Og en egen daglig spalte med små fremsnakk fra avisen, samfunnsdebattanter og helt vanlige innbyggere i hele regionen.

Målet er å skape en arena der det å løfte fram det positive som skjer blir helt naturlig. Der TV-Tormod kan få skryt for å ha fikset TV-signalene på Furumoen, eller en drosjesjåfør kan få ros for å ha ytt ekstra god service. Eller der en politiker kan få skryt for å løfte en viktig sak inn i debatten, eller en hel kommune for å ta innbyggerne med på laget i en viktig sak for regionen. For eksempel. Det betyr ikke at vi ønsker å kneble diskusjonene om det som ikke fungerer. Det er viktig at det er rom for å være uenig, komme med kritikk.

Men skal vi være et interessant sted å flytte til, må vi også samtidig vise at vi faktisk er stolte av å bo her og stolte av det vi får til. For det er vi. Vi må bare gi stoltheten en god arena å vises på.

Den arenaen skal bli «Fremsnakk Ofoten».

Les også: