Vil applaus og varme ord betale regninger?

Per Henrik Mørk

Per Henrik Mørk

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fagforbundets medlemsblad «Fagbladet» tar i sitt siste nummer opp spørsmålet om hvem som er lønnskampens vinnere og tapere.

Et hyperaktuelt spørsmål i disse tider når pandemien forhåpentligvis er på hell og samfunnet åpner seg litt etter litt. Samtidig er lønnsforhandlingene mellom partene i arbeidslivet godt i gang.

De av oss som er opptatt av samfunnets utvikling, positivt eller negativt, må jo ha registrert at de viktigste funksjonene i et samfunn i krise ála koronakrisa ikke er børsmeklere, kommunedirektører, advokater, fotballspillere eller for den saks skyld kommunale rådmenn. De som har fått dokumentert sin samfunnskritiske rolle er derimot helsearbeidere, renholdere, lærere, butikkansatte og trailersjåfører. Det er i stor grad disse gruppene som har holdt samfunnet i gang. Samtidig er det disse gruppene som nesten alltid blir tapere når lønnsforhandlingene starter.

Fagbladet forteller oss at rådmannen i kommunene har hatt en lønnsvekst de siste ti årene (2009 – 2019) på 60 prosent, mens hjemmehjelpene har hatt tilsvarende 30,5 prosent lønnsvekst, renholdere 32,6 prosent, hjelpepleiere 33,4 prosent og sykepleiere 38,7 prosent.

Utgangspunktet for disse prosentvise tallene er for rådmenn 59.000,- per måned mot 26.500,- for hjemmehjelp i 2009 til henholdsvis 94.200 og 34.400 i 2019. Kanskje tiden er inne til å applaudere litt sterkere og tydeligere.

Nu mener jeg ikke at alle skal ha lik lønn nærmest uansett hva de gjør. Ansvar skal honoreres, det samme med arbeidstid (rådmenn jobber 50 timer i uka påstår KS). Likevel, forskjellene øker etter hvert til nivåer i land vi ikke liker å sammenligne oss med.

Dette er situasjonen i kommunal sektor. Den er ikke bedre i statlig sektor og definitivt ikke bedre i privat sektor. Økende forskjeller i et samfunn kan til slutt ende opp med å bli et demokratisk problem og vi kan få tilstander tilsvarende USA eller Frankrike. Dit vil vi vel ikke?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags