I dag er grensen 19 år. Den nye grensen er altså til og med det året man fyller 25. Målet er at utvidelsen på seks år skal bidra til å bygge livslange, miljøvennlige vaner.

Dette skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

– Med dette kan ungdommene våre reise så mye de vil med fylkeskommunale transportmidler over hele fylket vårt. Det er så rimelig at det utkonkurrerer alle andre reisemåter, mener fylkesrådslederen, Elin Dahlseng Eide.

Hun peker på at det er i nettopp denne aldersgruppen at det er enklest å etablere smarte reisevaner, og tror dette vil gi langt flere miljøvennlige reiser i Nordland på både kort og lang sikt.

Om fylkestinget stiller seg bak forslaget fra fylkesrådet, kan de eldre ungdommene allerede i sommer bruke månedskortet til for eksempel feriereiser i eget fylke, sier nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik.

– Dersom dette blir vedtatt, så åpner det opp for reiser for denne aldersgruppen allerede fra 1. juli. Vi håper at unge voksne da vil velge å feriere i eget fylke i sommer, for vi har tross alt noen av verdens vakreste og mest attraktive reisemål i Nordland, sier han, og viser samtidig til fylkesrådets politiske målsetting om å ta hele Nordland i bruk.

Både fylkesrådslederen og nestlederen mener at prislappen på dette tiltaket blir mer enn veid opp av gevinsten. Totalt vil kostnaden være på vel 2 millioner kroner per år.

– Dersom vi med dette får bygd livslange, miljøvennlige vaner, samtidig som flere vil reise i vårt eget fylke og bruke pengene sine lokalt, så har vi oppnådd svært mye. Billigere reiser er et tiltak som også kan hindre at unge faller utenfor, så her er jeg sikker på at kostnaden totalt sett er langt lavere enn gevinsten vi kan ta ut i den andre enden, konkluderer Eide.