Sjøl forretter jeg med avalkoholisert vin, men jeg er i tvil om det er rett

Dette er den offisielle kirkevinen som størsteparten av norske menigheter benytter seg av.

Dette er den offisielle kirkevinen som størsteparten av norske menigheter benytter seg av. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nattverdvinen er igjen kommet i fokus.

DEL

LeserbrevEn prest i Narvik vurderer å slutte fordi det etter vedtak i menighetsrådet skal nyttes avalkoholisert vin i nattverdhandlingen. Innslaget om dette på TV var uheldig vinklet, til dels usaklig og respektløst. Jeg ønsker å rette noe av dette opp.

«Vintreets frukt»

Nattverdhandlingen ble beskrevet nærmest som et restaurantbesøk med «åpne kraner». Men det «serveres ikke alkohol» i nattverden. Derimot brukes det vin.

Nattverdhandlingen har sannsynligvis sitt historiske opphav i det jødiske påskemåltidet. Bruk vin var en del av det. Innholdet i begeret er i Bibelen karakterisert som «frukten av vintreet» (Matt 26, 29).  Det er vin framstilt på vanlig måte. Alkohol var og er en integrert del av vinen.

Er det vin?

I dag kan alkoholen via en kjemisk prosess fjernes fra vinen. Hva er så det «nye» produktet, vin eller noe annet?  Vinmonopolet definerer det visstnok som vin. En kan anta, tro det og godta det, men kan en vite det? Tvilen er til stede; graden varierer. Men er den tilstrekkelig sterk, vil det for en prest være vanskelig å forrette nattverd med noe annet enn vin.Sjøl forretter jeg med avalkoholisert vin, men jeg er i tvil om det er rett.

Nattverdvinen er for øvrig ikke et symbol. Den er et element Jesus har bedt oss å bruke. Den kan være hvit eller rød, fargen har ingen betydning. Det må ikke likne blod. Dessuten setter rødvin stygge flekker og bør unngås av praktiske årsaker

Lydighet mot Kristus

Presten har ved sin ordinasjon lovet å forvalte «sakramentene etter Kristi innstiftelse og vår kirkens orden». Bruk av avalkoholisert vin er en ordning i kirken, som bruk av vanlig vin er det, eventuelt blandet med en del vatn. Men hva skal ha førsteprioritet når ordningen dras i tvil? Det må være Kristi innstiftelse! Det er dessuten presten som overfor Gud er ansvarlig for rett sakramentsforvaltning. Han skal svare for det på dommens dag. Menighetsrådet har avgjørelsesmyndigheten, ikke samme ansvarsforhold i møte med Gud.

Hensynet til alkoholikerne

Hensynet til alkoholikerne har vært et hovedargument for bruk av avalkoholisert vin. Det er et spørsmål som skal tas på ramme alvor. Men det er mulig å finne løsninger på dette uten å endre elementet.

Det siste har aldri vært utredet og vurdert av kirkelige myndigheter, kanskje heller ikke vært tatt skikkelig på alvor. Det er på høy tid at dette skjer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags