Ingen av de Fremover har kontaktet kjenner den konkrete historien bak hatten. En teori som flere nevner er at hatten opprinnelig kommer fra England. På svensk side ble hatten kalt for «jenkis», og i Norge er navnet «sluskehatt» også brukt.
HATTEN ER VIKTIG
Det fins flere utgaver av rallarhatten, og prisen varierer. Klesbutikken Fischer begynte allerede på 1950-tallet å selge rallarhatter, og hatten ble tidlig symbol på Vinterfestuka.
– Det er viktig å ha rallarhatt, mener Johnny Mobakken.
Han har to ganger vært overrallar (leder, red. anm) i Den Stolte og Ærverdige Rallarklubben av Malmbyen Narvik, til daglig kalt Rallarklubben.
Medlemsnålen til Rallarklubben er en rallarhatt i sølv. Mobakken er opptatt av at hatten representerer historien.
– Rallarne gikk med rallarhatt, og det synes jeg at vi også skal. En gang var jeg i Oslo i Vinterfestuka, og da gikk jeg i fullt rallarutstyr. Mange lurte på hvorfor jeg gikk kledd slik – da fortalte jeg om Vinterfestuka, sier den innflyttede ranværingen.
Han fikk sin hatt etter faren, som kjøpte den i Narvik i 1968.
RESPEKT
Daglig leder i Stiftelsen Vinterfestuka, Steingrim Sneve, er enig med Mobakken i at rallarhatten er viktig.
– Rallarhatten har masse symbolverdi, påpeker han.
– Jeg lærte fort da jeg begynte å jobbe frivillig for Vinterfestuka at det ikke er lov å gå ut av bilen uten å ha hatten på først, sier produsent i Vinterfestuka Svein Perander.
En ekte rallar mister aldri hatten sin...
– Du kan miste kjæringa di, men ikke hatten. Og du henger den aldri fra deg i garderoben, sier en smilende Steingrim Sneve.
PRAKTISK
Rallarhatten er ikke bare et symbol og pynt. Hatten er også praktisk. Hatten beskyttet mot sol, regn, vind og snø. Blir du tørst er det bare å fylle hatten med vann fra nærmeste elv og drikke. Det sies også at en godt «innsvettet» hatt beskytter mot mygg. Overrallar i Rallarklubben, Bjørn Forselv, forteller at rallarne også brukte myggnett på hatten.
Studentene på Høgskolen i Narvik begynte for mange år siden å lage pins formet som rallarhatter og jernbanevogner. Disse er svært populære, og selges nå på studentenes eget hus midt i Narvik sentrum.
DÅP
Det fins også en «hemmelig» dåp av rallarhatten. En gang på 1980-tallet dukket ideen til en hattedåp opp i Rombaksmusikken. Til å begynne med var dette en intern greie blant musikerne. Etter hvert ble Rallarklubben med. Vann fra Søsterbekkelvene er en viktig ingrediens i hattedåpen.
Mer skal vi ikke røpe her...