Svartisen_getty.jpg

La deg bergta av spektakulær natur i Nord-Norge

– Dette bør du oppleve

Fra mektige fjelltopper til snøkledde vidder. Fra fiskevær til yrende byliv. I Nord-Norge venter naturopplevelser som gir deg gåsehud, idylliske rorbuer med havet rett utenfor vinduet, og en sol som aldri slutter å skinne. Ja, så lenge skyene holder seg borte da. Velkommen til fantastiske Nord-Norge!.


Mens vi vanligvis pakker koffertene og setter oss på flyet til varmere strøk, strømmer resten av verden hit til oss. I år er det annerledes. Nå er det vår tur til å oppleve Norge med fullstappa bil og saltvannsbrisen i håret. 

Her er våre beste tips til en minnerik ferie i Nord-Norge.

1. Helgelandskysten

I den sørlige delen av Nordland ligger Helgeland. Et paradis av små øyer, stupbratte fjell og hyggelige tettsteder. Det er ikke uten grunn at det fantastiske øyriket bestående av cirka 6500 øyer, holmer og skjær har en plass på UNESCOs verdensarvliste. Kjører du Kystriksveien kan du velge mellom høydepunkter som isbreen Svartisen, De Syv Søstre og fjellet med det store hullet, Torghatten, som ligger like utenfor Brønnøysund. Men har du først valgt å kjøre Kystriksveien er det nærmest obligatorisk med avstikkere ut på noen av øyene. Øya Vega er et sykkelparadis, og for dere som husker tv-serien Himmelblå kan en tur til øya Ylvingen anbefales. I disse magiske omgivelsene ble den populære serien spilt inn for omtrent ti år siden.

2. Øyriket Træna

Lenger nord på Helgelandskysten dukker øyriket Træna opp - 33 nautiske mil ut i havgapet.  Træna er Norges eldste fiskevær og en av de minste kommunene vi har i Norge. Utrolig nok bor det cirka 500 mennesker her. Midt ute i havet! Å reise med ferga eller hurtigbåten ut til Træna er som å komme til en annen verden. Når du ser konturene av det spisse fjellet Trænstaven i det fjerne, da har du noe godt i vente. Her fjell og hav, fisk og fugl. Og siden polarsirkelen går gjennom øyriket kan det være muligheter for å se midnattsola i sommermånedene. På vei ut eller hjem fra Træna bør du vurdere en natt på øya Lovund. Overnatt i en rorbu, se lundefuglene og gå en tur i fjellet. Ute etter en unik opplevelse - prøv havgolf! Kjøp med golfballer laget av fiskefor på hotellet og ta turen til den lille perlen av en drivingrange sør på øya.

Foto_Christine Heim_Saltstraumen01.jpg

FOTO: Christine Heim

3. Bodø

Turen er kommet til Bodø - byen som ble kåret til Norges mest attraktive by i 2016. Den ligger der så fint plassert med storslått natur og høye fjell som et vakkert bakteppe. Unn deg en soft-is på brygga i sentrum (de har det største utvalget av strøssel du kan tenke deg) og ta deg en tur ut på moloen. Er du heldig ser du kanskje både Hurtigruten komme seilende og havørn flyvende i horisonten. Men er du i Bodø må du legge turen innom verdens sterkeste malstrøm - Saltstraumen. Det er en enda sterkere opplevelse i virkeligheten enn man kan forestille seg. Og vakre Kjerringøy er definitivt verdt et besøk. Her finner du norskekystens best bevarte handelssted, flott natur og vakre strender.

4. Lofoten

Lofoten. Hva kan man si, annet enn at det er en grunn til at folk kommer fra fjern og nær for å besøke dette området året rundt. Naturen vil overvelde deg. Havet vil bergta deg. Nyt late dager i en rorbu, prøv fiskelykken på brygga, ta på deg turskoa og begi deg ut på noen av landets aller fineste fotturer. Bestig noen topper og ta inn den uslåelige utsikten. Eller ta på deg våtdrakta og test surfing på en av de mange fine strendene Lofoten har å by på. Selv om badetemperaturene kanskje er i laveste laget for enkelte av oss, frister Lofoten med noen av landets vakreste sandstrender. Ramberg er en lett tilgjengelig perle. Og er du ute etter en helt spesiell opplevelse - besøk det lille fiskeværet Nusfjord. 


5. Vesterålen

En av mine første opplevelser i Nord Norge var en tur til fiskeværet Nyksund. En bitteliten plass beliggende så utenfor allfarvei at du nesten tror du har kjørt feil før det dukker opp noen hus i vannkanten rundt svingen. Den opplevelsen glemmer jeg aldri, og når jeg tenker på Nord Norge går tankene mine ofte hit. Dramatiske fjorder, kritthvite strender, en eksotisk skjærgård med hundrevis av øyer, de ruvende fjellene. Vesterålen har mye å by på! Liker du deg på sykkelsetet er dette et område du fint kan utforske på sykkel. Det er mange topper å bestige, og her finnes fjellturer både for de mer og de mindre erfarne turgåerne. Hvalen trives også godt på beite i det næringsrike havområdet, så her er du nesten garantert å se hval selv på korte turer

Vesteralen_getty.jpg

6. Tromsø

Vi må innom landsdelens hovedstad på vår vei gjennom Nord Norge. Vakre Tromsø, også kalt Nordens Paris. Ingenting slår de arktiske sommernettene som aldri tar slutt, opplevelsene står i kø i denne byen. Kulturlivet er yrende og restaurantene byr på lokale spesialiteter med de ferskeste råvarene du kan tenke deg. Polarbyen er et perfekt utgangspunkt for fotturer, kajakkpadling, fiske og andre naturopplevelser. Er du først i byen kommer du ikke unna en tur opp til Storsteinen. Her får du panoramautsikt over byen som er omringet av hav på alle sider. 

7. Lyngen i Troms

Er du en naturelsker er Lyngsalpene utenfor Tromsø et sted å besøke. De spisse tindene og den dramatiske naturen legger til rette for spektakulære toppturer for alle ferdighetsnivåer. Er ikke toppturer helt din greie, nei, da kan du gå turer i fjæra eller kortere turer til turkise innsjøer og fossefall. Det vakre, ville landskapet gir uansett et sjeldent godt utgangspunkt for varierte naturopplevelser.

8. Senja

Senja klatrer stadig oppover folks lister over steder verdt å besøke i Norge. Det er Norges nest største øy og ligger langt over polarsirkelen, så her som ellers i Nord Norge er det gode muligheter for å oppleve midnattsolen i sommermånedene. Med sitt isblå hav, bratte fjell, grønne enger og hvite strender er Senja et godt alternativ å reise til om du er glad i heftig natur. Her finnes et mylder av turstier for både vandring og sykling, og det er gode forhold for kajakkpadling. Mens du er her - smak på den lokale maten! Senja-skreien og geitosten fra Balsfjorden går det gjetord om.

Senja_Getty.jpg

9. Alta

Finmarks største by er like spennende om sommeren som om vinteren. Ønsker du en aktiv ferie er det muligheter her. Dra på sykkelturer over viddene, padle i Altaelva, test havfiske eller besøk nasjonalparken Seiland utenfor Alta. Her er det også en isbre man kan gå til. Kanskje har du hørt at Alta kalles Nordlysbyen? Det er fordi verdens første nordlysobservatorium ble bygd her på slutten av 1800-tallet. Det ligger her fortsatt på Haldetoppen, også kalt Sukkertoppen. En overnatting her kan være en eksotisk opplevelse.

Havrn_getty.jpg

10. Nordkapp

Det er vanskelig å snakke om Nord Norge og Finnmark uten å nevne Nordkapp. Og i år er kanskje det aller beste året for å legge turen nettopp hit. Nordkapplatået ligger på en bratt klippe ytterst på Magerøya, og her er det mer å oppleve i tillegg til den spektakulære utsikten fra toppen. Se på fuglelivet på Gjesvær, gå en tur til den naturlige buen i fjellet som kalles Kirkeporten eller gå tur til Knivskjelodden. Husk også å legge turen innom den livlige småbyen Honningsvåg. Et innsidetips på veien - Havøysund er også en fin plass å reise til om man ønsker noe annet enn Nordkapp. Her finner du mye av den samme naturen og et fint platå for å oppleve enden av landet. 

11. Kirkenes

Vårt siste tips på veien gjennom Nord Norge er Kirkenes. Helt nord-øst i landet vårt, nesten på grensen til Russland ligger byen med de smakfulle kongekrabbene og den spennende krigshistorien. Er du heldig ser du både rein og rev i løpet av turen, og har du et godt øye for fugler så anbefales Varanger for arktisk fugletitting. Dra på båttur, gå på tur, fisk kongekrabbe, dra på klatretur eller besøk Grense Jakobselv og test det iskalde badevannet fra en av de kritthvite strendene på grensa til Russland. Opplevelsene står i kø i eksotiske nord!

Noen ekstra tips på veien

Det lønner seg å ta avstikkere! Er du sugen på helt spesielle opplevelser så ta de mindre veiene, besøk de små plassene og snakk med de lokale. Da sitter du igjen med mye i etterkant, ikke bare fantastiske minner, men kanskje også nye venner. Været er ekstremt skiftende i Nord Norge, du kan nærmest oppleve alle fire årstider i løpet av et par døgn. Derfor er det lurt å pakke med seg nok klær. Og husk, det er store avstander i Nord Norge så er man på bilferie lønner det seg å fylle opp bilen med opp til flere nister. Det kan nemlig være langt mellom spisestedene her. God tur!


image.png

MOBILFOTO: Christine Heim

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: