Annonsørinnhold fra:


image.png

Destinasjon Røros

Reis langsomt til Rørosregionen – med lokalmat, natur- og dyreopplevelser i sentrum

Denne sommeren blir det Norgesferie på de fleste av oss. Vi er mange som tenker at det tryggeste er å reise med egen bil. Men det gir oss jo muligheten til å stoppe underveis, være fleksible og la reisen bli eventyret.

Siden alle veier fører til Rom, så har vi lyst til å presentere et knippe fine opplevelser og overnattinger på veien til oss i Rørosregionen.

For deg som reiser fra sør til nord:

1. Den storslåtte Rondevegen

Hvis du kjører E6 fra Oslo, kan du ta av i Ringebu sentrum og følge fylkesveg 27 over Venabygdsfjellet. Ta en stopp på Spidsbergseter . Nyt maten på Nordlyset restaurant, med vegger av glass og panoramautsikt utover fjellet. Stedet er et fint utgangspunkt for fjellturer, sykling og fiske. Eller kjør videre til Rondane gjestegaard i Sollia. Her er maten basert på lokale ingredienser som elg, lam, ørret og røye, sammen med sopp og bær fra skogen. Elva Vulua renner gjennom hagen, og nasjonalparkene Rondane og Dovrefjell ligger tett på.  Denne veien er en del av våre Nasjonale turistveger som går gjennom et godt bevart kulturlandskap som forteller historien om menneskers bosetting siden steinalderen.


Dalsbygda-Vangroftdalen-Foto-Jan-Egil-Jegersborg.jpg

2. De små perlene du vil huske

Du kan også følge E6 til Dombås og videre fylkesveg 29 fram til Hjerkinn Fjellstue Dette tradisjonsrike stedet har gitt ly til reisende i 1200 år. Her kan du oppleve fjellet til hest, eller du kan gå opp på Snøhetta. Hvis du kjører bort til Folldal Fjellhotell er du garantert fred og ro, og en nydelig utsikt til Rondane. Her serveres norsk tradisjonsmat foran peisen.  

En virkelig annerledes perle er Kvebergsøya på Grimsbu i Folldal kommune. Denne unike gården er fra 1600-tallet og gårdsoppholdet passer for voksne og familier. I 2003 mottok de Olavsrosa for sitt arbeid med å sette i stand stedet og bygningene. Maten er hjemmelaget, med urter og grønnsaker dyrket utenfor huset, på 700 m.o.h. Her driver de også med fjordinger som kan ta deg med på ridetur eller kjøretur i uberørt natur.

Videre herfra fortsetter du på fylkesveg 29 til Alvdal. 10 km før du når Alvdal kommer du til Langodden gård ved Glomma. Her kan familien oppleve et ekte gårdsmiljø med østerdalstradisjoner. I stabburet fra 1850 har de innredet et gårdsmuseum hvor tida har stått stille. 

På Alvdal er det verdt å ta en ekstra stopp for å stikke innom Søberg Gård for en stemningsfull handel med håndlagde lys og lokalmat fra produsenter i området. Hvis barna er klare for eventyr må dere ta turen innom Jutulhogget , som er ett av Nord-Europas største juv. Med en lengde på 2,5 km og en dybde på 140 meter er dette en spennende opplevelse for alle.  

3. Unike setrer, gårder og naturlandskap

Fortsett riksveg 3 mot Røros. Men dra innom Rausjødalen Setermeieri i Tolga kommune. Dette er Europas første fellesmeieri nord for Alpene. Her serveres det tradisjonsrik seterkost og bygningene huser et meierimuseum. Setra har overnattingsmuligheter, galleri, og et variert kulturprogram gjennom sommeren. På Dølmotunet kan barna hilse på dyra og hoppe i høyet, mens de voksne drikker kaffe. Rett etter Tolga sentrum kan du svinge av til venstre, til fjellbygda Vingelen. Her kan du overnatte på en hyggelig og intim gård som heter Vingelsgaard Gjestgiveri. De serverer egen gårdsmat og lokalmat fra andre småskalaprodusenter, blant annet de prisvinnende ostene fra Eggen Gardsysteri.

Nå kan du kjøre grusveien mellom Vingelen i Tolga kommune og Dalsbygda i Os kommune. De to seterdalene Kjurrudalen og Vangrøftdalen hører med til Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Her er det over 100 setrer og 30 som har aktiv drift med mjølkeproduksjon. Ei seter som både har overnatting, muligheter til å bli med på fjøsstell, og du kan være med på å yste brunost og hvitost på gammelmåten – det er Spellmovollen på Såttåhaugen, ved inngangen til Forollhogna nasjonalpark

Tove-Martens-1024x682.jpg

4. Røros

Herfra skal du få kjøre videre til Røros. Men på Røros må du ta et lengre stopp. Du kan bli med på Lokalmatsafari i Bergstaden, som tar deg med på byjordbrukets historie, til gamle gårdsplasser og bygninger før turen avsluttes med et minnerikt måltid lokalmat på ett av de eldste spisestedene på Røros, nemlig Kaffestuggu. Du kan også bli med på den populære Aursunden Rundt. Her besøker vi Stensaas Reinsdyrslakteri – der har Gordon Ramsey vært før oss – vi spiser lunsj på ferdasgården Skottgården, før turen går innom Kalsa Gårdsbakerider vi får bakst og kaffe i Såmmårstuggu. Siste stopp er ved Engesvollen Gård der det står historiefortelling og smaksprøver på menyen. Her lever både eieren og Aursundgrisene det gode liv.

5. Setrer og gårder i Rørosområdet

Midt i verdensarven ligger kulturlandskapet Småsetran. Området består av en rekke teiger med dyrka mark, såkalte hagaer. Flere godt bevarte seteranlegg forteller historien om byjordbruket på Røros, som foregikk i sentrumskjernen, og var helt avhengig av hagaene like utenfor. En lett og fin sykkelvei går gjennom Småsetran, Stikkildalen, over Skåkåsen og tilbake.

Ljøsnåvollen seter ligger i Femundsmarka nasjonalpark og ble bygd på slutten av 1600-tallet. Her kan du overnatte i enkle hytter, møte dyra og få servert tradisjonell seterkost. Mange foretrekker å kjøre til Feragen for så å sykle 12 km inn til den idylliske setra. Blir du et par dager anbefaler vi at du også tar turen opp på Storviglen (1561 moh), som er en 3-4 timers marsj fra Ljøsnåvollen. Setra ligger på DNTs merkede rutenett, så her er det mange fine turstier å følge.

Midt på Rørosvidda ligger Gjetbergsvollen. Hit kan du kjøre og oppleve Gjetbergets matbord. Her serveres det surpølse, kjøttrullsuppe, rømmegrøt, fisk, skjørost og rømme og spekemat.

Mens du bor på Røros må du ta turen innom gården som er en primus motor i matmiljøet på Røros, nemlig Galåvolden Gård. Her foredler de egne produkter av egg, mjølk, storfekjøtt og hønsekjøtt. Spesialitetene deres har fått mange utmerkelser, og du har sikkert hørt om Røros Is, Røros Ost, Røros Kake og Røroskua sjokolade. På gården fra 1721 har de gårdsutslag, hytteutleie og på bestilling kan de ordne matservering på «Gammelhønseriet».


Jutulhogget-FOTO-DMT-Alvdal.jpg

6. Veien over fjellet

Fra Røros vil vi anbefale å ta turen over fjellet på fylkesvei 705. Her fortsetter naturopplevelsene og du kan se rein, elg og rådyr på din vei. Her kjører du til Brekken, og fortsetter videre til Stugudal. Her ligger Væktarstua, som har retter fra fjellet og norsk husmannskost på menyen. Hva kan passe bedre etter å ha vært på besøk i verdensarven Røros, enn å stoppe på en historisk pilgrimsgård? I Tydal ligger Kirkvollen Pilgrimsgård, og her må du gjerne unne deg en deilig middag og en god natt, før du fortsetter videre mot Selbu. Hos Jentene på tunet må du smake på den nydelige sjokoladen deres – sterkt avhengighetsskapende. Etter Selbu kjører du videre på fylkesvei 705 mot Hell i Stjørdal kommune. Herfra kan du fortsette på Kystriksveien mot Bodø.

7. En overraskende perle, en gård og en seter

Hvis du heller vil kjøre «straka vegen» til Trondheim, følg fylkesvei 30 i retning Haltdalen. Etter at du har passert Ålen, må du ta en sving opp til venstre mot Hessdalen. Elgsjømoen seter ligger ved Elgsjøen i Hessdalen. På setra driver de med mjølkeproduksjon og de serverer tradisjonell setermat. Her er det også utsalg av fiskekort og båtutleie. Kjører du videre til Haltdalen passer det fint med en pause på Gammelgården. Dette er en prestegård fra 1700-tallet med urtehage, omvisninger og kafe.

Sørg for å legge inn et lite stopp på Kvål. På gården Gravraak har de produsert mat og drikke av høy kvalitet siden 1787, og nå har Blinde Bonde og Babe utviklet te med norske smaker. Her finner du Norges eneste Master Tea Blender på gården som dyrker urter, sanker vilt og blander til te. Er ikke det vilt og spennende?


God tur – og husk å være ute på eventyr!


Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: