En iskald is på en glovarm sommerdag, en rusletur i smale gater, den søte smaken fra et jordbærstopp på Torvet og hundrevis av spennende butikker i den koselige byen.

Du kjenner lukta av saltvann og solkrem når du spiser lunsjen på den fantastiske Brygga i sentrum. På Slottsfjellet ser du utover byen, og blir påminnet om at dette har vært midtpunktet for Norge. I denne byen har vikinger og konger trådd sine spor før deg. Den varme vinden stryker gjennom håret når du padler mellom hundrevis av øyer og holmer i den vakre skjærgården. Tre smilende barn vinker fra et fyr du stryker forbi. En kaffepause helt på kanten av havet med en utsikt som tar pusten fra deg. Du legger deg bakover på svaberget og tenker: Dette er min drømmeferie. Dette er Tønsberg og Færder.

Reisen fra Norges eldste by Tønsberg til Verdens ende i Færder er unik. Ta med sykkelen på toget og trill gjennom historien, og rull på sykkelstier hele veien. Gjennom det urbane Tønsberg sentrum, over den kjente Brygga i Tønsberg, til øyene som utgjør Færder kommune.

Langs veien utover passerer du fine jordbruksområder, Teie sentrum, hyggelige kafeer, videre sykler du utover til Vrengensundet med bro over til Tjøme. Snart er du på Verdens Ende - på veien passerer du Tjøme kirke og du kan ta en snartitt opp til Tjøme sentrum med mange små hyggelige butikker. Fremme på Verdens ende og kan se det kjente landemerket «vippefyret».

På Verdens ende kan du fiske, bade, spise og lære deg ting om naturen. Det er mange grunner til å besøke Tønsberg og Færder.


Annonsørinnhold fra:


FN_365_bla.png

Fra Norges eldste by til Verdens ende

Av Charlotte Svensen

brygga_tnsberg.jpg

BILDE: Sommerdrømmen: En bryggesleng med et hyggelig restaurantbesøk i Tønsberg er for mange en «must» når tønsbergregionen besøkes. Foto: Per Uno Iversen

En helt unik beliggenhet

Tønsbergregionen har en unik beliggenhet med kort vei mellom en levende by med shopping, spisesteder og uteliv, og skjærgårdens blikkstille vann, fantastiske svaberg og fuglekvitter. Det er hele 601 km med kystlinje og over 200 øyer rundt oss. Det gir oss mulighet til å nyte solnedganger, båtturer, bad og fiske. 

Her er man tett på naturen med 30 reservater. Færder nasjonalpark byr på spektakulære opplevelser helt på kanten av havet. Det er også mange muligheter for å ferdes i skog og mark med 204 km stier og turveier. Det er kort vei til både flyplass og byene rundt oss. Toget til Oslo tar ca. 1 time.


Verdens ende: Fra urban by til magiske solnedganger i skjærgården. Hos oss tilbys det beste av alt. Foto: Færder kommune

Urban by med handel og opplevelser

Tønsberg er en populær, levende og urban by som byr på hyggelige kafeopplevelser, hundrevis av spennende butikker, konserter, revyer, restaurantliv og uteliv er pakket inn i en historisk ramme. I undersøkelser der byer av samme størrelse sammenlignes er Tønsberg byen flest liker.

Tønsberg sentrum byr på muligheter for opplevelser og shopping med ca. 220 butikker og spisesteder. I sentrumskjernen finnes kjøpesenter og sentrumsbutikker med et bredt utvalg av butikker. Det meste er å finne i de kjente kjedebutikkene og spennende nisjebutikker. Midt i byen har vi et supert bibliotek som er søndagsåpent.

I byen kan vi rusle gatelangs i hyggelige gater og ta en pust i bakken på det flotte Torvet, en kaffe latte på en av de mange kafeene eller avslutte dagen med en middag og noe godt i glasset på en av restaurantene i byen eller langs Brygga.


bogart.jpg

Shopping: Blant kafeer og restauranter i Tønsberg er det kjente kjedebutikker og spennende nisjebutikker som gir mange muligheter for gode handleopplevelser. Foto: Martin Olsen

La deg underholde med show og konserter også i 2020

Tønsberg er kjent for sine sommershow, og for mange er ikke sommeren komplett før minst et show er besøkt. På hotellene har det i over 50 år blitt arrangert underholdning. Nye tilbud kommer stadig til. På brygga i Tønsberg ligger en utendørs konsertarena, Foynhagen som gjennom hele sommertiden fyller scenen med internasjonale- og nasjonale artister. På Færder er det show og konserter på Havna, Gamle Ormelet og Nøtterøy kulturhus for å nevne noe. Mange av disse scenene vil også i år tilpasse sine tilbud, og gi besøkende gode kulturelle opplevelser gjennom hele sommeren.


konsert.jpg

Konserthage: Det blir ikke like tett med folk i Foynhagen i år, likevel vil arrangøren tilpasse tilbudet til tiden vi er inne i og inviterer til hyggelige konserter i bakgården. Foto: Foynhagen

La deg begeistre av vikinger og prinsesser i Norges eldste by

Våre forfedre kunne slått seg ned hvor som helst, men valgte Tønsberg. Tønsberg er Norges eldste by, grunnlagt i 871. Faktisk var Tønsberg en gang kongesete i landet. Historien til byen og spennende formidling av tidligere tider finnes på Slottsfjellmuseet. Det historiske preger mye av byen den dag i dag, og gjør den ekstra hyggelig. En rusletur i historien får man blant annet gatelangs, en tur opp til Slottsfjellet eller ned på Brygga for å se på vikingskipene Saga Oseberg og Saga Farmann, begge kopier av de opprinnelige flotte skipene fra vår region.


Ta del i historien: I sentrum av Tønsberg kan du rusle gjennom historien. På Brygga kan du se kopier av de flotte Vikingskipene, kanskje blir du med på en rotur? Foto: Ole Harald Flåtten

Ta et avkjølende svalestup fra glattslipte svaberg

Vikingene rodde mellom holmer og skjær. Kanskje har en prinsesse eller en viking tatt et avkjølende bad fra akkurat det svaberget der du dypper sommerbrune tær i det solvarme saltvannet, der barna øver på sommerens peneste stup og farfar snorkler etter krabber i tanga og mormor tester fiskelykken? Vikingskipene er byttet ut med seilbåter, robåter, kajakker og fritidsbåter.

Tønsberg og Færder har en unik og fantastisk skjærgård. Det er kort vei fra land til et spektakulært landskap med holmer og skjær. Her kan de helt unike sommerminnene skapes. Dersom du ikke har båt tilgjengelig er det mange muligheter for å komme nær sjøen med sykkel, buss og bil fra Tønsberg og Færder.

I Færder er det fantastiske perler du kan nå fra land; I det lille tettstedet Sandøsund er det fiskebåter, kafeer, dagligvare og fiskemottak. Du kan også gå, sykle eller kjøre til øya Hvasser – over Brøtsøbroen og en liten steinbro over Ørasundet så er du der. Her kan du også følge en fin kyststi og oppleve svaberg og dyreliv. Du kan handle litt av hvert på låver og reparere sykkelen hvis du trenger det.

Fra Verdens Ende kan du få en av sjøtransportørene til å ta deg ut til Færder fyr – hvis du ikke velger padling på en fin dag. Ofte ser du sel på nærmeste skjær til fyret. Man kan leie seg inn for overnatting i fyrvokterboligen. Det er også muligheter for en tur på sjøen med kajakk, ferger og taxibåter. Fra Brygga i Tønsberg seiler Dampskipet DS Kysten rundturer i skjærgården vår.

barn-som-bader.jpg

Hopp i havet: Et luftig svev fra glattslipte svaberg ned i solvarma saltvann er for mange en sommerfavoritt i skjærgården. 1Foto: Charlotte Svensen

Ta en dagstur til Verdens ende

Store deler av den spektakulære skjærgården er en del av Færder nasjonalpark. Ytterst i Færder kommune ligger «Verdens ende», der du også finner besøkssenteret til nasjonalparken. Den byr på blant annet en fantastisk restaurant og interaktive utstillinger som er spennende for barna. Du kan oppleve den unike skjærgårdsnaturen med det rikeste livsmiljøet i norsk natur. Landskapet som er formet og slipt av is, vann og vind gjennom millioner av år kan ta pusten fra deg en varm sommerdag, og vise kraft i storm og regn. Horisonten kan se ut til å være verdens ende.

frderfyr.jpg

Fyrferie: Lykken er å nyte den fantastiske solnedgangen på ikoniske Færder fyr. Foto: Charlotte Svensen

Barnas paradis

Krabbefiske, vannski, bygge sandslott, luftmadrass, herlige sommerbad. Rundt om i regionen tilbys det mange spennende opplevelser. Klatrevegggen på Aktiv Fritid, riding på Stall Verdens Ende, hoppeland på Gravity, gårdsbesøk på Holt Gård, kino, bowling for å nevne noe.

I undersøkelser som er gjort der Tønsberg sammenlignes oss med utvalgte byer på Østlandet topper Tønsberg lista over steder folk mener det er best for barn å vokse opp. Beliggenheten og opplevelsen av trygghet er viktige faktorer. Mange fantastiske barndomsminner er skapt i Tønsberg og Færder - for de små som bor her og for de som kommer på besøk.

barn-i-hengekye.jpg

Mye å finne på: Tønsberg og Færder har mye å henge fingrene i, eller trær å henge køya i. Her skapes minner for livet. Foto: Linda Wike Ljungblad

Opplevelser for alle

Det er ikke bare barna som skaper minner for livet i Tønsbergregionen. Det er mye å finne på for alle.
Færder nasjonalpark er padleparken fremfor noen. Kajakken gir den unike opplevelsen der du kjenner nærheten til havet. Flere instruktører hjelper med å finne gode ruter. Utfordrende ruter hvis du er litt proff, det finnes en fantastisk padleled og hvis du har tid kan du overnatte i en padlehuk på en av øyene. Den rutinerte padler kan du komme seg helt ut til Fulehuk fyr på en god dag – på østsiden av Færder. Her er det mulig å bestille overnatting og et god måltid mat – fantastisk opplevelse.

En fartsfylt tur i ribb- fra fyr til fyr i skjærgården er også spennende. Du kan også padle langs kysten på et SUP-brett, Via Ferrata høyt over vannet, en kysttur på hesteryggen, sykkeltur langs idylliske landeveier, ro med vikingene, nyt nydelig mat og drikke, besøk på museer og gallerier, konserter, show, shopping i hyggelige gater og bryggesleng. Ta fergen til den fantastiske øya i Færder nasjonalpark, Østre Bolærne, eller du kan ta veien ned til Tenvik på vestsiden av Nøtterøy der ferge ut til idylliske og bilfrie Veierland går.

sel.jpg

Noe for alle: Også selene trives i Færder nasjonalpark. Foto: Hans Christian Moen


Uansett om Tønsberg-regionen kun besøkes noen dager i året eller om du bor her: Tønsberglivet har mye å by på. Det er ikke uten grunn at mange mener at tønsbergregionen har det beste av alt, prøv det du også! 

Se faerdertonsberg365.no for å få en oversikt over aktiviteter i Tønsberg og Færder.

Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: