HOVEDBILDE INNGANG UTSIKT KORSET.jpg

Reiselivsnæringen i Kongsberg

Kongsberg - kort og godt

I år skal ferien være kortreist og norsk. Mange har lyst på en aktiv ferie, andre vil oppleve natur og noen liker kultur og historie. Uansett hva du liker så trenger du ikke å reise lenger enn til Kongsberg.

Byen som er kjent for sine stabile og varme somre, unike sølvgruve og vakre elv har også svært mye annet å by på. Så enten du er på jakt etter vakre naturopplevelser og fotturer med majestetisk utsikt, fartsfylt go-kart-kjøring, terrengsykling på utfordrende stier eller bare har lyst å rulle stille av gårde på el-sykkel langs en søvnig elvebredd, så har Kongsberg noe å by på.

Og ikke minst kan du kombinere mye av dette med kultur og historiske vandringer og togturer i og rundt de sagnomsuste sølvgruvene i den tradisjonsrike byen som fyller 400 år i 2024.

Her er 5 gode grunner til å besøke Kongsberg i sommer:


Annonsørinnhold fra:


unnamed.png

1. SØLVGRUVENE – med stollvandring, eksklusiv togtur og Pop-Up-museum:

Det var bergverksdrift på kobbermalm nær dagens Kongsberg helt tilbake til 1400-tallet, men selve sølv-eventyret; Kongsberg Sølvverk, startet våren 1623 da gjeterbarna Helga Verp og Jakob Grosvold oppdaget sølv da de var ute med dyrene i åsene vest for Kongsberg.  Høsten 1623 fikk kong Christian 4. beskjed om sølvfunnet som var gjort i Norge, og hans stattholder satte da i gang sølvverket umiddelbart.

Sølvgruvene ligger i Saggrenda, 8 kilometer vest for Kongsberg. I dag er 300 gruvesjakter fortsatt intakte. Etter 335 år med gruvedrift står kulturmiljøet etter Kongsberg Sølvverk igjen med daganlegg i Gruveåsen og sentrum. Her finnes det 300 gruvesjakter, mellom 1500 – 2000 skjerp og totalt cirka 1000 kilometer med gruveganger vertikalt og horisontalt.

Stollvandring

I juli kan du være med på daglige stollvandringer inn de første 800 meterne av stollen som er en nesten 6 kilometer tunnel innover mot selve gruvene inne i fjellet.

– Du går innover skinnegangen med hjelm og lykt på hodet samtidig som man får høre om den spennende historien til sølvgruvene. Og så slår man av lyktene underveis for å kjenne litt på den konstante luftstrømmen som kommer fra gruvas dyp og lytte til vannet som sildrer et sted der nede. Det er en 45 minutter gåtur, og det er såpass høyt under tunneltaket at det ikke er nødvendig å bøye seg. Det er med andre ord en tur som også passer godt for barn og eldre, sier Janne Olsrud som er avdelingsleder for Samling og formidling ved Norsk Bergverksmuseum.

Byggingen av Christian den 7. stoll, som ble anlagt i 1782, var det største enkeltprosjektet til Sølvverket.  Billetter kan bestilles her.

Eksklusiv gruppetur med tog inn til gruvene

På grunn av korona-situasjonen så er de daglige togturene inn i sølvgruvene ikke mulig å få til i sommer, men det er lagt opp til «eksklusive gruppeturer» med plass til 26 stykker der firma, stor-familier, vennegjenger eller andre grupper, kan forhåndsbestille en tur inn. Turene foretas klokken 14.30, og må bestilles førklokken 12.00 dagen i forveien. Gruvetoget tar deg 2.300 meter inn til Kongensgruve. Bunnen ligger 1070 meter under dagen og 560 meter under havets overflate.  Kontaktinfo for bestilling.

Bergverksmuseet Pop-Up-museum

Norsk Bergverksmuseum er et kultur- og naturhistorisk museum som forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk med bygninger og samlinger samt museet Norges Banks myntverkssamling, Kongsbergs industrihistoriske samling og Kongsberg skihistoriske samling.

I år tar Norsk Bergverksmuseum med seg museet rundt i Kongsberg der du kan bli med på såkalt «Pop Up-museum» 

– Vi kommer til å”poppe opp” gjennom sommersesongen på forskjellige steder med omvisninger i byen og områdene rundt Kongsberg. Du kan blant annet bli med oss inn i Sakkerhusene der gruvemannskapene bodde tett i tett, og til verkstedet i Saggrenda der det ligger et godt bevart bygningsmiljø. Eller du kan bli med til Haus Sachsen som ligger sentralt i Gruveåsen med bygninger tilbake til 1860-årene, forteller Janne Olsrud.


BILDE 2 A STISYKLING.jpg

BILDE: Her legges det inn bildetekst. her kan man gjerne style med bold effekt på ønskede uthevede ord som f eks bilde.

2. SYKLING – på sti eller langs elva

Stisykling

Kongsberg sies å være som skapt for stisykling. 

– Ja, her er et ekstremt bra nettverk av sykkelstier med nærhet til sentrum, sier Inger Helene Hamborg. Og hun vet hva hun snakker om. Inger Helene har nemlig mastergrad i bevegelsesvitenskap og er i tillegg en skikkelig sykkelentusiast og daglig leder i sykkelselskapet SilverTrails.

Er du skikkelig ivrig så kan nemlig Kongsberg by på sti-underholdning i flere uker uten at du trenger å sykle samme sti flere ganger. Det finnes både flate og nybegynnervennlige stier og bratte utfordringer fulle av adrenalin.

Selskapet  SilverTrails guider deg til de beste løyper i Kongsberg og formidler utleie av elsykler. Så enten du er erfaren, nybegynner eller litt opp i årene så finnes det både turer og utstyr som passer.  

– Vi har også turer som passer fint for familier, sier Inger Helene som dessuten tilbyr shuttling hvor både du og sykkelen blir kjørt til en topp slik at du får flest mulig høydemeter i nedoverkjøring. I tillegg holder selskapet i sommer også kurs for stisyklister.

– Vi har til og med egne stisykkel-kurs for jenter, forteller hun.

Av turer som kan anbefales er MTB-guiding og badesafari med elektriske stisykler i Gruveåsen der du kan oppleve den fantastiske historien til sølvgruvene i Kongsberg og ta en forfriskende dukkert i flere av de vakre dammene fra gruvetida.

Sykling langs Numedalslågen

– Ja, sykling er måten å ta seg fram på i Kongsberg. I tillegg til å sykle i skog og mark så kan det blant annet anbefales å ta en tur med hele familien langs Numedalslågen, eller ta en lengre tur rundt Lurdalen, sier Hege Anita Moen i Kongsberg Næringsforum. Det er også mulig å leie sykkel hos Best Western Gyldenløve Hotell som i uke 28 i tillegg leier ut fulldempet elektrisk terrengsykkel.

BILDE 2 B SYKLING LANGS LAGEN 1.jpg

3. FOTTURER- i ås eller by

 Gruveåsen

Kongsberg og områdene rundt byr på flott natur og fantastiske muligheter for turer til fots. De aller mest populære turene foregår i Gruveåsen som er skogliene vest for Kongsberg, opp mot Knutefjell. Inne i fjellet og på dagoverflaten foregikk det gjennom flere hundre år et intenst arbeidsliv. I dag er gruveåsen et særpreget kulturlandskap, med mange bevarte minner etter bergverksdriften.


I Gruveåsen ligger også «Korset». Dit kommer du ved å følge Korsveien fra Funkelia til Sachsen der det er en majestetisk utsikt over byen. Det var her kong Christian Kvart tok en rastepause under sitt besøk våren 1624 etter å ha besett sin nye sølvgruve. Og sagnet vil ha det til at kongen under lunsjen her utpekte beliggenheten for bergstaden han ville ha bygget: «Der skal byen ligge!». 

Byvandring:  Turistkontoret i Kongsberg har også et eget byvandringskart som kan benyttes hvis man vil vandre rundt i byen og samtidig få med seg den unike historien til Kongsberg som kan feire 400-års-jubileum i 2024.

I tillegg har DNT Kongsberg en rekke lokale turforslag.

4. GO-KART   - moro for små og store

På Basserudåsen Motorsenter i Kongsberg er det utleie av gokart. Fart, spenning og masse moro for store og små.

BILDE 4 GO-KART.jpg

5. KONGSBERG KIRKE - en estetisk nytelse

Kongsberg kirke stod ferdig i 1761, og dette er den største barokk-kirken i Norge.

– Landets vakreste kirke. Så det er bare å komme inn og oppleve den flotte kirken fra innsiden, sier Hege Anita Moen i næringsforumet som opplyser om at det er «Åpen kirke» i sommer på onsdager, fredager og søndager fra 11.00 til 14.00.

Les mer om sommerferie i Kongsberg ...

Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: