JETTEGRYTER.jpg

Gjør deg klar for en idyllisk sommer på Sørlandet

Her er ti tips til ferien!

Sørlandet er for mange definisjonen på sommer og sol. Vi forbinder gjerne regionen med stekende sol, glitrende hav og solvarme svaberg. Med flest soltimer i Norge og deilige temperaturer er Sørlandet et enkelt ferievalg.


Det skal ikke være enkelt å kun velge ut ti opplevelser på Sørlandet, men vi har forsøkt så godt vi kan å samle det beste denne regionen har å by på.

Scroll deg nedover for å bli inspirert - det blide Sørlandet venter på deg!

1. Risør

Sjarmerende, hvite byer ligger som perler på en snor langs kysten av Sørlandet. Risør er en av disse byene og kjent for sine hvite trehus, idylliske skjærgård og mange kunstgallerier.

Like utenfor Risør sentrum finner du Jettegrytene på Sild, som er Nord Europas største jettegryter i fjell, med 6 meter i diameter og 5-6 meter i dybde. Jettegrytene ligger helt ute ved sjøkanten og er perfekte badebasseng om sommeren.

RISR.jpg

Foto: Visit Sørlandet

2. Arendal

På 1800-tallet var Arendal Norges største sjøfartsby, noe de mange staselige trebygningene vitner om. Innseilingen til Arendal er også blitt kalt landets fineste og det er lett å se hvorfor. I Arendal finner du en herlig blanding av byliv med shopping og gode matopplevelser, og sørlandsk skjærgårdsidyll med mulighet for båtturer og strandliv.

GRIMSTAD.jpg

Foto: Visit Sørlandet

3. Grimstad

Midt mellom Arendal og Kristiansand finner du Grimstad, nok en sjarmerende sørlandsperle. Her finner du alt du trenger for å kunne tilbringe late sommerdager i solen - koselige nisjebutikker, spisesteder for enhver smak, iskrem, krabbesnører og båt ut til øyene i skjærgården. Byen byr også på aktiv ferie - lei sykkel og rot deg bort i den idylliske brustein byen eller ta en fottur i det særegne kystlandskapet. Ta med deg fiskestang og fisk etter sjøørret, eller besøk en av de frodige hagene ved Norsk hagebruksmuseum.

4. Kristiansand

Denne måtte jo komme. Kristiansand er på mange måter Sørlandets «hovedstad» og en av Norges mest populære sommerbyer. Byen blir gjerne kalt «barnas by» og det er lett å skjønne hvorfor. Ved porten til Kristiansand finner du Dyreparken, en av landets største familieattraksjoner. De kritthvite strendene er også en viktig del av Kristiansands DNA og Bystranda kanskje den mest kjente. Med både palmer og utendørsbasseng får du garantert sydenstemning. 

BYSTRANDA.jpg

Foto: Visit Sørlandet

5. Odderøya

Idylliske stier, gamle kanonstillinger, små strender, lange svaberg og fantastisk utsikt mot hav og by. Det er det du får om du tar turen til Odderøya i Kristiansand. Den tidligere marinebasen som nå er blitt et friareal har flere koselige kafeer og gallerier. Øya har også noen av de beste mulighetene for utendørs klatring.

6. Flekkerøy

Vakre øyer, holmer og skjær står i kø på Sørlandet, og Flekkerøy er en av de perlene som er verdt å besøke. Like utenfor Kristiansand, kun en 15 minutters kjøretur, ligger halvøya. Med små viker, strender og turstier er Flekkerøy en oppfylt sørlandsdrøm. 


7. Lindesnes fyr

Norges eldste fyrtårn og sørligste punkt på fastland. Uansett om det er vindstille eller blåser stiv kuling, er været en del av opplevelsen på Lindesnes fyr. Er du ute etter et minne for livet kan du også overnatte på fyret. Det er en helt unik opplevelse å dysses i søvn av lyden fra havet.

gettyimage - Lindesnes.jpg

8. Hidra

Midt ute i havgapet ved Flekkefjord, hvor Sørlandet møter Vestlandet, finner du Hidra. Øya har rett i underkant av 600 fastboende og for å komme dit må man ta bilferje. Det er definitivt verdt ferjeturen over - øya har en helt slående natur, vakkert kulturlandskap, en rekke fornminner og kystkultur. For fin utsikt over øya og vakker en solnedgang anbefales det å ta turen opp til Hågåsen.

SOLNEDGANGHIDRA 1.jpg

Foto: Visit Sørlandet

9. Setesdal

Mellom stupbratte fjell og ruvende topper finner du Setesdalen - folketradisjonens vugge. Her har det bodd folk i århundrer, og sjarmerende tømmerhus med gress på taket er dagligdags syn. Seterdalen jobber hardt for å ta vare på naturen og miljøet, og ikke minst dalens historiske- og kulturelle arv. Folkemusikken står også sterkt i Seterdalen, og stev, dans og slåttespel står faktisk på UNESCOs immaterielle kulturarvliste.

10.Kvinesdal

Innerst i Fedafjorden, helt vest på Sørlandet, finner du Kvinesdal. Her finner du alt fra fjell og fjord til gamle gruver og via ferrata. Kvinesdal byr på kystnatur, kulturhistorie og en liten dose amerikansk kultur. Lakseelven Kvina er et av stedene sportsfiskere reiser for å prøve lykken, noe som gjør Kvinesdal perfekt for fjellturer og fiske.

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: