Gjør deg klar for eventyr

- her er ti tips til reisen på Vestlandet!

Timelapse: Tadas Pakalniskis (@tadaspak på Insta, Youtube-kanal:  Tadas Pakalniskis

Å Vestland, Vestland når eg ser deg slik. Med fagre fjell og fjord og tronge vik. Det stig i all sin venleik stort og vilt. Og atter møter meg so mjukt og mildt.


Den velkjente sangen om Vestlandet kan fremkalle gåsehud hos selv den mest innbitte grinebiter. Spesielt når den synges av Sissel, dronningen i vest. Hvis du vil ha låten som soundtrack til denne artikkelen, kan vi anbefale denne videoen

Å velge ut ti opplevelser på Vestlandet, er jammen ikke en enkel oppgave, og mange nydelige destinasjoner og opplevelser må nødvendigvis prioriteres bort. Men vi gjør et forsøk likevel!


1. Bergen by

Denne måtte jo komme. Det er mange fine byer på Vestlandet, men byen mellom de sju fjell er faktisk obligatorisk å oppleve. Her kan du kombinere byferien med naturopplevelser, selv på bare noen få dager. Ta banen opp til Fløyen, og gå ned igjen. Eller gå opp Ulriken for en enda mer spektakulær utsikt. Har du ikke vært der før, er sommeren 2020 en perfekt anledning. En vanlig sommer i Bergen er ofte fylt av cruiseturister og turbusser på hvert hjørne, mens i år vil det trolig bli roligere trafikk på ikoniske Bryggen.


GettyImages-899715552.jpg

2. Stryn

Naturopplevelsene står i kø på Vestlandet, og Stryn er en av perlene verdt å nevne. Innerst i Nordfjord, området som er kjent for blå isbreer, frodige dalstrøk, dype innsjøer og mektige fjell. Stryn er attraktivt å besøke hele året, både for alpinister, turentusiaster og eventyrere i ulike sjangre. Området er spekket av kultur og historie, så man må definitivt ikke være en spretten fjellgeit for å få noe ut av et besøk. Det finnes en drøss av museer, gallerier og opplevelsessentre!


image.png

3. Hardanger

Vakker bunad, epletrær og nydelig landskap. Det er bilder som umiddelbart dukker opp i hodet når man nevner Hardanger. Nasjonalfølelsen prikker i brystet, og reiselysten vekkes. Det er her man finner Trolltunga, Folgefonna og Vøringsfossen. Bruk for eksempel dagen på å gå turen til fire vakre fosser i Husedalen, eller gå dronning Sonjas panoramatur, som gir fantastisk utsikt over Sørfjorde

4. Lysefjorden

Ruvende over vakre Lysefjorden finner du både Preikestolen og Kjerag - to turer med ulik vanskelighetsgrad. Veien opp til ikoniske Preikestolen kan du gå på omtrent to timer hver vei, mens Kjerag krever både mer tid og krefter. Vær obs på at disse turene, spesielt Preikestolen, kan være veldig populære og folksomme. Kanskje du kan gå opp grytidlig, og slippe folkemengdene på toppen?


5. Fjærlandsfjorden

Det mangler ikke på vakre fjorder på vestlandet, men de lokalkjente betegner Fjærlandsfjorden som en ekte perle. Fjærland er kjent som Norges bokbygd, og her finner du også Bremuseet. Her møtes nemlig fjorden og breen - Brøyabreen og Flatbreen. Fjorden er som regel stille, så alt ligger til rette for en behagelig padletur omkranset av høye fjell. Eller hvorfor ikke bare nyte en stille og rolig tilværelse her, med nydelig utsikt og lokal mat?


GettyImages-681943380.jpg

6. Geiranger

Geirangerfjorden er vel selve symbolet på norsk nasjonalromantikk, og ikke uten grunn. Utsikten over fjorden er slående vakker, og kan nytes fra mange ulike utkikkspunkter. Du kan også benytte anledningen til å padle selv eller i guidet gruppe på fjorden, for å se landskapet fra den andre siden. Vanligvis kryr det av utenlandske turister her, men i år blir det kanskje noe roligere?


7. Trollstigen

Veien som historisk sett har vært livsviktig for ferdselen mellom Valldal og Åndalsnes, er nå blitt en attraksjon i seg selv. Det hele begynte som en sti, så ble det en ridevei, før den gradvis ble utviklet til slik den fremstår i dag. I de krappe svingene og med lange stup langs veien er det fort gjort å få høyere puls, men tar du deg god tid går det helt sikkert bra!


8. Romsdalseggen

Er du ute etter en tur som gir deg fantastisk utsikt og opplevelse HELE veien, så er Romsdalseggen riktig sted for deg. Kommer du deg til toppen får du 360 graders utsikt til noen av Norges mest kjente fjelltopper; Romsdalshorn, Kongen, Dronningen, Bispen og Trolltindene.


9. Flåm

Få med deg Stegastein utkikkspunkt for en helt utrolig utsikt utover Aurlandsfjorden. Bygget er 650 meter over vannet, og henger 30 meter ut fra fjellsiden. Her er det gratis parkering på sommeren


GettyImages-1177166349.jpg

10. Smak deg frem

Vårt siste tips er ikke om en konkret destinasjon, men heller et generelt råd på veien. Egentlig uansett hvor du reiser. Smak på lokale spesialiteter! Lokal frukt, rare smakskombinasjoner, kortreiste råvarer, lokale kaféer og restauranter som er eneste av sitt slag. Det vil du sjeldent angre på!


image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: