Annonsørinnhold fra Agenda AS

Hva er dette?

Fra suksess til nederlag - og tilbake igjen

Året er 1984. Det er storhetstid for fotballen i Narvik. Ole Johan Olsen spiller sin beste sesong på Mjølners A-lag. Han er kaptein og blir kåret til Årets Spiller på Mjølner. Men veien fra suksess til nederlag er kort. Fotballkjendisen går gjennom en personlig krise og møter veggen. Knallhardt.

Annonsørinnhold fra

Vi møter Ole Johan i lokalene til Frivillighetssentralen på Frydenlund. Foran han på bordet ligger det et titalls avisutklipp fra storhetstiden hans på fotballbanen. Den høylytte krølltoppen var en klippe på banen på slutten av 70-tallet og store deler av 80-tallet. Årets Idrettsnavn i Narvik. Aktuell for en rekke eliteserieklubber. Fotballkjendis i hjembyen.

Narvik har i ettertid kanskje ikke sett et bedre fotball-lag enn 1984-årgangen.

-Fra tiden i Mjølner har jeg bare gode minner. Spesielt er det godt å tenke på det fantastiske kameratskapet oss spillere i mellom. Laget var utrolig veltrent. Vi sprang rett og slett motstanderne ihjel. Og utviklingen min som spiller pekte bare oppover og oppover, forteller Ole Johan.

Mjølnerkapteinen var kjent for steinharde taklinger og høylytte utbrudd.

-Jeg var engasjert! Og da ropte jeg mye under kampene. Hvis jeg sluttet å rope så spilte jeg dårlig, forteller han.

Se lang versjon av Ole Johan-filmen HER

Ole Johan var en av de aller beste spillerne på Mjølnerlaget. Og han stoppet på topp. En kveld låste han opp kjellerdøra og hev inn fotballbaggen for siste gang. Etter den kvelden har han omtrent ikke satt sin fot på Narvik stadion.

I 2015 går Ole Johan gjennom en personlig krise. Han møter veggen og går gjennom en tung tid.

-Plutselig stod jeg uten jobb, etter å ha jobbet siden jeg var 17 år. Jeg var sykemeldt i ett år. Tøff tid. Jeg fikk blant annet sosial angst. Hvis jeg skulle på en butikk å handle, så sjekket jeg bestandig om det var noen kjente biler på parkeringsplassen. Og hvis det var noen biler som jeg kjente igjen, så gikk ikke jeg inn på butikken. Enten ventet jeg eller så kjørte jeg et annet sted.

-Hvis jeg hadde en avtale, feks til en lege, så gikk jeg og grublet. Måtte presse meg for å gå. Det kunne også være djevelsk vanskelig å ringe til noen. Tenk «i morra må jeg ringe den telefonen». Eller «i morra må jeg gå til den legen». Jeg måtte presse meg, rett og slett for å klare å gjennomføre det. Men når jeg hadde vært der så gikk det greit, forteller han.

Samme året kommer han i kontakt med arbeids- og inkluderingsbedriften Agenda. Bedriften bistår de som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet. Bedriftens viktigste oppgave er å få folk tilbake til jobb eller utdanning.

-Jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke skulle tilbake i salgsyrket. Derfor begynte vi å se på andre ting jeg kunne jobbe med. Jeg hadde litt lyst å jobbe med vanskeligstilt ungdom. Å da pekte etterhvert jobben i Frivillighetssentralen seg ut, sier Olsen.

Narvik Frivilligsentral er en møteplass som formidler kontakt mellom mennesker i lokalmiljøet - noen trenger hjelp og andre ønsker å hjelpe.

- Det jeg virkelig trives med her er å få lov å jobbe med folk som trenger hjelp. Vi driver med matutdeling til de som trenger det. Og behovet er nok større enn det folk aner. Vi har en innholdsrik «gratis-butikk» der vi gir bort masse bra brukte kopper og kar, klær og sportsutstyr. Og så er vi ikke minst en positiv møteplass for de som trenger det.

Ole Johan Olsen trives i dag i jobben ved Narvik Frivillighetssentral.

Ole Johan tilegner Agenda mye av æren for at han klarte å komme tilbake.

-Jeg hadde nok ikke klart å komme meg dit jeg er i dag uten støtten fra Agenda og folkene som jobber der. De har vært en positiv støttepartner i hele prosessen, noe jeg er svært takknemlig for, sier Olsen og avslutter:

Det som er bak meg, det kan jeg ikke gjøre noe med i dag.
Jeg har ingen å skylde på for å ha havna i denne situasjonen.
Kun meg selv.
Men å bruke tid.
Og å gruble.
Og å ergre meg over det som er historie.
Det gjør jeg ikke.

Fakta Agenda

Agenda AS er en moderne arbeid- og inkluderingsbedrift. Vår viktigste oppgave er å bistå de som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet tilbake til jobb eller utdanning.

Sammen jobber vi målrettet for at den enkelte skal bli bevisst sine styrker og muligheter. Flere må få muligheten til ny kompetanse gjennom hele livet. Derfor har også kompetanseheving et stort fokus hos oss. Sammen med et løsningsorientert NAV og et inkluderende næringsliv som benytter seg av nye kanaler for rekruttering oppnås gode resultater.

Les mere om oss her på vår nettside:  HER

Tekst og foto: Rune Dahl, FremoverLab 

Se lang versjon av filmen om Ole Johan her:

Del artikkelen på Facebook