Gå til sidens hovedinnhold

Når vi klarer å levere en slik fest på et par måneder, tenk hvilket VM Narvik kan lage på sju år!

Artikkelen er over 3 år gammel

Om du ikke trodde på et VM i Narvik før, gjør du det nå etter en slik leveringsfest.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Om Dama på Torvet kan føle noe som helst, følte hun seg seg nok som den mest populære dama i byen lørdag kveld.

10.000 mennesker samlet seg rundt henne. Ikke for å bade i fontenen hennes. Ikke for å ta en hvil på en av benkene rundt henne. Eller for å ta bilder av henne. Nei, det 10.000 mennesker fra Narvik og hele Nord-Norge samlet seg for å gjøre på torget rundt henne lørdag kveld, var å sende av gårde en søknad. «Det må være verdensrekord. Aldri har så mange samlet seg for å sende en søknad», sa Agenda Nord-Norges daglige leder Roger Ingebrigtsen fra scenen lørdag kveld.

Og rekorder ble det nok satt flere av midt i Narvik sentrum denne kvelden. Én ting er 10.000 mennesker samlet på torget, utenfor Det 4. Hjørnet, i Brugata, på Rådhusplassen, i midtrabatten, i rundkjøringen - ja til og med i trærne hang de, unge tilskuere som ville gynge til Freddy Kalas. Uten å kjenne hele Narviks snart 116 år lange historie, vil vi påstå at 10.000 mennesker samlet på torget samtidig er ny rekord. Og selv om det visstnok ble kjørt med alpinski ned til sentrum en gang på 1950-tallet, kan vi vel med sikkerhet si at det aldri har vært så mange som har kjørt helt fra Linken og ned til torget på ski.

Og daglig leder i Narvikfjellet AS, Florian Aschwanden, fortalte Fremover tidligere lørdag at det var rekordmange på ski i bakkene denne lørdagen. Og om ikke barene og restaurantene i byen setter ny omsetningsrekord lørdag kveld, skjer det aldri. Og det er sikkert mer som bør nevnes.

Men den største rekorden må være at Narvik klarte å mobilisere til en åpen og gratis fest som dette på bare et par måneder. Da Erik Plener, leveringsfestgeneral og daglig leder i Alpin VM 2025 AS ble spurt om når man begynte å planlegge denne festen, svarte han: «Altfor sent». For faktum er at ideen om leveringsfesten 10.000 mennesker fikk oppleve i levende live, og antakeligvis noen tusen som direktesending på Harstad Tidende og Fremover, kom for bare et par måneder siden.

Og da håper vi skistyret tenker over følgende: Når vi klarer å levere en fest som dette på bare et par måneder, tenk hvilket VM Narvik kan klare å lage på sju år da!

For å sitere Jan Fredrik Karlsen: «Hvis verden ikke får smake dette, går de glipp av noe stort».

Og han tenkte på mer enn bare selve konserten. For leveringsfesten handlet om så mye mer enn konserter av lokale og nasjonale band, og tidenes fyrverkeri over Torvhallen og sentrum av Narvik. Leveringsfesten handlet om mer enn en entusiastisk Jan Fredrik Karlsen, som har forelsket seg hodestups i Narvik. Og det handler om mer enn Alpin VM 2025-leder Plener og ordfører Rune Edvardsen, som nå skal gå eller skøyte eller fly helt til Oslo med en lekkert innbokset VM-søknad, som skal leveres av nordnorske ordførere som står samlet i hovedstaden 20. mars. Folkefesten handlet også om alt som skjedde tidligere på dagen, og dagen før. Om norske flagg fra balkongene - «hele» Narvik heiste flagg, og viste at dette betyr noe veldig mye for oss i Narvik. Det handler også om tente fakler utenfor butikkene i hele Gate 1, langt etter åpningstid. Og det handler om oss i Narvik, deg og meg, som mobiliserte da vi trengtes som mest.

«Sammen gjør vi det», skrev Plener & co på plakatene som reklamerte om leveringsfest på torget. Og sammen gjorde vi det.

Plener ante ikke hvor rett han skulle få. Altså, bokstavelig talt. Til Fremover sa han før festen at han ble skuffet hvis det ikke kom i hvert fall 4.000-5.000 mennesker til Narvik denne helgen. Og Plener var ikke skuffet i går. Han var rørt, stolt og glad - og på scenen klarte han ikke å skjule hvor imponert han var av folkemengden.

Og folkemengden var deg og meg. Det var vi. Vi i Narvik, og ikke minst: Vi i Nord-Norge. For rundt Dama sto også en god haug som ikke var fra Narvik, men som var i Narvik da det gjaldt. Fra Harstad kom en gjeng, fra Tromsø kom en gjeng. Fra Bodø kom det noen. Fra Frankrike og Sverige også, kunne vi høre.

For det var denne helgen det gjaldt. Det var nå du og jeg kunne samles om en søknad om VM, og vise hele landet at vi står samlet om et nordnorsk VM i 2025. Vi hadde denne sjansen til å gjøre noe, og folkens: Den grep vi, og den utnyttet vi til fulle.

Bjarne Brøndbo var redd for å få en telefon fra Harstad om at vi måtte dempe oss i Narvik da allsangen brøt ut under «E6» og «Vinsjan på kaia», men vi er sikre på at Narvik hørtes helt til hovedstaden. Sånn at når ordfører Rune Edvardsen står på trappa med søknaden i hånda, med et titalls nordnorske ordførere bak seg, vet styret i Norges Skiforbund at: «Ja, skal vi få til en skikkelig fest som skal legges merke til i hele verden, må vi legge VM til Nord-Norge og Narvik i 2025».

Kommentarer til denne saken