Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke bare Narvik og Ofoten som står bak søknaden. Dette er noe som hele Nord-Norge stiller seg bak

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjefredaktør i Rana Blad, Marit Ulriksen, skriver om Narviks VM-søknad i Ukeslutt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

[Rana Blad] I Svolvær var det mye Narvik tidligere denne uka. Veldig mye, og det til en stor og samlet nordnorsk jubel. Under Agenda Nord-Norge, arrangementet som hver høst samler store deler av landsdelens profilerte næringslivsfolk og politikere, ble det klart at ikke bare foretrekker arbeidsgruppa i Norges Skiforbund Narvik framfor Hafjell som Norges alpin-VM-kandidat. Det ble også kjent at målgangen på sisteetappene av 2019-utgaven av Arctic Race of Norway er lagt dit, og dessuten skal neste års Agenda Nord-Norge arrangeres i malmbyen.

Ikke til å undres over at narvikinger gikk rundt to dager i Svolvær og gliste særdeles bredt. Men – det er ikke bare de med adresse innerst i Ofotfjorden som har grunn til å trekke på smilebåndet og glede seg over at Narvik nå lykkes på mange fronter.

Ei særlig stor begeistring har altså byen klart å skape for ideen om å arrangere alpin-VM. Det er nemlig ikke bare Narvik og Ofoten som står bak søknaden. Dette er noe som hele Nord-Norge stiller seg bak. Ikke bare støtter samtlige 86 ordførere fra landsdelen VM-planene, det samme gjør fylkeskommunene og næringslivet i hele landsdelen.

Å hente inn ei slik bred støtte, har uten tvil vært et klokt trekk av ildsjelene bak VM-søknaden. Og støtten er bred. Den strekker seg langt utafor landsdelens grenser og helt til topps, for da statsminister Erna Solberg (H) åpnet sitt innlegg på Agenda Nord-Norge benyttet hun anledningen til å skryte av, og gratulere, Narvik med innstillinga som VM-kandidat.

Les også:

Les også

Et stolt og samlet nord

– Lite kan måle seg med utsikten når været er fint, når du stuper ned fra fjellet i Narvik, sa hun foran en fullspekket sal i Lofoten Kulturhus.

Etter at Solberg hadde kommet med hyllesten til Narvik som VM-by, fikk hun overlevert ei støtteerklæring til arrangementet fra samtlige nordnorske stortingspolitikere og ordførere i landsdelen. At en hel landsdel, på tvers av alle politiske skillelinjer, stiller seg bak en sak er sannelig ikke hverdagskost, men når det gjelder Narviks forsøk på å bli VM-by i 2027, er støtten unison og overveldende.

Gjennom Narviks VM-søknad sendes et tydelig signal fra nord til sør: Dette står vi samla om og er stolte av, og målet er et nordnorsk verdensmesterskap

Marit Ulriksen, sjefredaktør Rana Blad

 

Mens vi ellers i denne delen av landet er rimelig gode til å dyrke konflikter, det være seg etablering av storflyplass, sykehusstruktur og ikke minst ny regioninndeling, har VM-søknaden altså samla Nord-Norge om en felles kampsak: Et nordnorsk alpin-VM med Narvik som vertsby.

Hvorvidt Narvik lykkes i sitt forsøk på å få alpin-VM gjenstår å se. Løypa ned er fortsatt bratt, men den første porten ble altså passert på mandag da arbeidsgruppa som har jobbet på oppdrag fra Norges Skiforbund konkluderte med at de anbefaler Narvik framfor Hafjell/Kvitfjell, som Norges VM-kandidat.

Denne uka går styret i Norges Skiforbund gjennom rapporten før de på mandag kommer med sin avgjørelse. Deretter må søknaden godkjennes på skitinget før den sendes til det internasjonale skiforbundet (FIS) som vurderer de ulike søknadsbyene. Og kommer Narviks søknad så langt, er den i fint og sterkt selskap med Aspen (USA), Crans Montana (Sveits), Saalbach (Østerrike) og Sotsji (Russland) som har signalisert overfor FIS at de vil gå for alpin-VM 2027.

I prosessen fram mot å bli Norges foretrukne VM-kandidat har det blitt stilt spørsmål ved Narviks evne til å arrangeres et så stort arrangement. I konklusjonen fra arbeidsgruppa er mange sentrale punkt, som vær, økonomi og logistikk tatt opp. Og gruppa har altså konkludert med at byen i nord også på disse punktene består testen.

Les også:

Les også

Hun satt på skolebenken i Narvik. Nå skal Andrea (25) være med og bestemme om malmbyen får VM

Gjennom Narviks VM-søknad sendes et tydelig signal fra nord til sør: Dette står vi samla om og er stolte av, og målet er et nordnorsk verdensmesterskap. Ikke et Narvik-VM, men et mesterskap i Nord-Norge. Et slikt mesterskap vil bli tidenes løft for hele landsdelen og det vil gi enorme ringvirkninger, spesielt for reiselivet. Med 20–30 TV-stasjoner til stede er det ingen tvil om at Nord-Norge vil bli promotert på en unik måte, som vil bidra ytterlige reiselivsvekst for hele landsdelen. FIS Alpine World Ski Championships, som er arrangementets offisielle navn, har aldri vært arrangert i Norge, til tross for de fantastiske resultatene vi har hatt over lang tid. Nå er det på tide at verdens største vintersportsarrangement nest etter OL kommer til Norge – og til Nord-Norge.

Hvorvidt statsministeren selv har stupt ned fra Narvikfjellet vites for øvrig ikke, men hun har uansett helt rett, for med alpinbakken midt i byen, og ei løype som går praktisk talt fra 1.000 meters høyde og ned i fjæra, er det helt på det rene at et alpin-VM her vil bli en spektakulær affære. En affære vi kan glede oss lenge til, en affære som kan brukes til å vise at vi i nord kan mer enn å knives innbyrdes, en affære som samler oss og som gir oss mulighet til å være tro mot landsdelen.

Les også:

Les også

Disse skal bestemme VM-kandidat: Tre har fratrådt fra Hafjell- eller Kvitfjell-aksjeselskaper de siste ukene

Kommentarer til denne saken