Gå til sidens hovedinnhold

Vold løser ingen problemer

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Jeg snakker ofte og gjerne om badstuas fortreffelighet. Badstuas rensende og fredsskapende evner, ikke bare legemlig, men også på selve sjelen er like kjent som den er legendarisk. Det burde vært et folkekrav å få badstue på blå resept. Jeg er overbevist om at dersom flere hadde tatt jevnlig badstu, ville verden vært et langt fredeligere sted enn hva tilfellet er i dag.

Som man sitter der, omgitt av den lune, fuktige, livgivende varmen, kjenner en at man er i fred med verden. Man blir rett og slett snillere. Jeg vil nok ikke gå så langt at jeg tilgir naboen hans gneldrende fillebikkje av en elghund, som gauler i fri dressur døgnet på tamp, eller den jævelen som prakket på meg en Citroen for mange år siden, men nesten. I hvert fall når det er veldig godt og varmt i badstua og jeg nyter en kald øl i tillegg.

Når man sitter i badstua er det slik at tanken om vold blir fjernere. Våre finske naboer benyttet badstua i møte med sovjetiske diplomater som stadig presset på under den kalde krigen. De samme pågående diplomatene ble snille som lam etter en god runde i saunaen, og finnene skaffet seg slik nok en galgenfrist. Badstudiplomati er undervurdert.

Jeg har grublet litt på dette den siste tiden hvor Talibangutta har relansert sin ide om et islamsk Utopia i Afghanistan. Skjeggete gutter med ultrakonservative religiøse ideer og tunge våpen er sjelden noen god kombinasjon. Ofte har jeg tenkt at jeg, som pedagog, skulle tilby en diplomatisk badstuleir på hytta i Håkvik. Osloavtalen kom jo i stand på noenlunde samme måte og medførte, rett nok midlertidig, en slags fred og forståelse i forbindelse med den urgamle bygdekrangelen i Midt-Østen. Nå er nok skjeggisene i Taliban enda mindre forståelsesfulle og tilgivende enn de fleste andre, men se ikke bort fra at en runde i badstua får dem inn på rett spor.

Her om dagen fikk jeg enda en god grunn til å anse badstua som en sone hvor ikkevold fremmer seg selv. Som man sitter der og nyter en kald øl eller to, mens man kjenner man blir mer og mer i fred med seg selv og verden, er det ikke til å komme fra at ølinntaket fører til at trykket på blæra koker i takt med vanntanken på badstueovnen. Da må man ut og gjøre noe med saken.

Varmen, kombinert med øl gjør at freden har senket seg i så vidt stor grad at man ikke har guarden oppe som ellers, man er jo i fred med alle som nevnt. Når stoltheten er vel fremme og lensingen startet, er det noe med våre medskapninger utendørs som skjer. Myggen kjenner lukta av oss på lang lei og søker straks å meske seg på vårt legeme. Nå er også verden slik innrettet at myggen gjerne søker seg til steder på kroppen hvor huden er tynnest, for lettere å kunne komme til for et uttak i blodbanken. Det stedet med tynnest hud befinner seg i sentrum av kroppen, stikker ut, og er således eksponert, naken som man jo er, for det omgivelsene har å by på, altså mygg.

Det er først når man oppdager at en mygg har satt seg på pungen at man forstår at vold ikke løser noen problemer. Ethvert forsiktig knips kan her føre til uutholdelige smerter. Man skjønner fort at man bør fare frem med lempe og ikke la situasjonen eskalere. Dette skal være pensum i badstuleiren for Talibangutta. Langvarig kveldsbadstu i juli under perfekte forhold for mygg. Ved ledige stunder vil vi også tilby helgekurs i sinnemestring for middelaldrende menn med manglende tastaturhemninger, som hater elbiler, Greta Thunberg, coronavaksine, jævlene i kommunestyret, homofile og fandens oldemor. Det blir også samtaleterapi relatert til sprøyteskrekk, for middelaldrende menn som foretrekker gode gamle anabole steroider for å bli store og sterke (og sinte) men tar avstand fra vaksine, siden de er redde for å putte slike skumle saker og ting i kroppen. Senere vil vi tilby videregående kurs for de samme sinte middelaldrende menn og Taliban sammen. Eksamen er bestått når de nakne omfavner hverandre og lover å være venner.

Kommentarer til denne saken