EM i friidrett i Berlin var over for Yngvild Elvemo etter to minutter, fem sekunder og 79 hundredeler tirsdag. 800-meterspesialisten var sjanseløs med allergiplager de siste fem seks ukene.

Ikke utslått

Elvemo ble slått ut av EM, men er ikke utslått. Tvert om. Nå ser narvikingen fremover. Og er, så rart det enn høres ut, knallmotivert til videre toppsatsing.

- Jeg fortsetter. Og ja, Knut Jæger Hansen blir med meg videre som min trener, røpet hun tirsdag.

Reddet karrieren

I fjor høst, etter en tøff 2017-sesong, var Yngvild Elvemo på vei til å gi seg som friidrettsutøver på topplan. Men så byttet hun trener. Knut Jæger Hansen, mannen som fikk Ingvill Måkestad Bovim opp i verdenstoppen, kom inn. Det reddet Yngvild Elvemo sin karriere.

– Ja, uten han hadde jeg nok ikke fortsatt, sier hun.

Elvemo lovpriser Hansen.

- Han er veldig dyktig og har erfaring fra mange, ulike og gode utøvere, sier Elvemo.  

Endringer

Under Hansen gjorde Yngvild endringer. Droppet innendørssesongen. Fikk bedre og flere kvalitetsøkter. Treningsleiren i Portugal rundt påsken gikk bra. Elvemo fikk også gjort det hun skulle i vår. I sitt første Diamond League-stevne – 800 meter under Bislett Games 7. juni – satte Elvemo ny personlig rekord med 2.01.65. Det var godt under EM, et krav hun hadde klart tidligere på våren.

Alt så bra ut, helt til nedturen begynte i juli måned.

Alarmen gikk

Elvemo ble slapp, fikk utfordring med pusten og løp mye saktere enn i mai og juni. Da Yngvild kom seg i mål på den internasjonalt svake tiden 2.08 på stevne i Sverige i juli, gikk alarmen.

-Jeg skjønte noe var galt, sier Elvemo som dro rett til lege. Blodprøver viste allergi, reaksjoner på pollen etter den knallvarme sommeren i Oslo-området.

Prøvde endringer

I samråd med trener Knut Jæger Hansen dro Elvemo til fjells. Der pollen nesten ikke finnes. Først dro hun til Beitostølen en gang. Så kom hun ned til Oslo og hadde et bra treningsløp. Samme dag. Men det gikk ikke lang tid før Elvemo begynte å merke det på pusten, igjen. Sist torsdag dro hun tilbake til Beitostølen, utsatte avreise til EM i Berlin helt til dagen før forsøket tirsdag.

Tirsdag kom svaret. 2.05.79. Yngvild ble utslått i forsøket. Og det i det heatet av fire hvor den siste kvalifiserte gikk videre til semifinalen med 2.04.28. Svenske Lovisa Lindh tok den siste plassen på ei tid som var over 2,5 sekunder dårligere enn det Elvemo løp på under Bislett Games. Samme Lindh ble for øvrig slått av Elvemo med nesten sekundet under nettopp Bislett Games for to måneder siden.

Unnskylder seg sjelden

Yngvild Elvemo er ei dame som sjelden unnskylder seg. Nå føler hun rett til det.

– Allergiplagene slo ut i løpet tirsdag, sier hun klokkeklart.

– Løpet mitt i Berlin var faktisk blant mine bedre i sommer. Nå, i etterkant, kan vi jo si at jeg er glad for at jeg løp på 2.08 i Sverige før EM. Det var etter det løpet vi gjorde undersøkelser, og fant ut hva som plaget meg, og trolig har plaget meg i flere år, sier hun. 

Elvemo kan ikke gjøre så mye mer enn å ta tiden til hjelp. For å få effekt av pollen-medisin, som hun kaller det, skulle hun tatt medisin tidlig i vår, før pollensesongen startet. Nå venter ei større utredning hos lungelege til høsten.

Bedre uten pollen

Før det skal hun stille i NM.

– Planen er å løpe 800 og 1500 meter i NM, så tror vi jeg vi kan ha gode tider inne i høst når pollensesongen gir seg. Det blir nok internasjonal deltakelse i september, men vet ikke hvor, sier 28-åringen.

Trener Knut Jæger Hansen bekrefter at han blir med Elvemo videre. Helgelendingen er glad for at de nå har funnet ut hvorfor Elvemo har slitt i juli måned, ikke bare i år.

– Yngvild har hatt problemer tidligere julimåneder også. Nå vet vi hvorfor, sier Jæger Hansen.

Planlegge nøye

Ifølge Elvemo sin trener blir det viktig å planlegge sesongene nøye. Særlig den utsatte julimåneden.

-Ja, vi må være på treningssamlinger der det er lite pollen i lufta. St. Moritz (i Sveits) er en slik plass. Dit er det aktuelt å dra i juli 2019, sier han.

Jæger Hansen har flere ganger sagt til Fremover at han tror landsdelens første Diamond League-deltaker har tider under 2.00 inne på 800 meter, når alt klaffer.

Tiden knapp

Narvik IL-leder Kari Ann Nygård så intervjuet med Elvemo etter at hun var slått ut av EM tirsdag.

– Vet du, jeg synes ikke hun var så utslått. Jeg tror hun skjønte at det kunne gå slik, etter plagene den siste tiden. Hun sa jo at det var ikke mer å gi mot slutten, sier Nygård.

Tiden ble nok for knapp.

- Nå håper jeg hun legger planer for to år, med VM (Doha) neste høst og OL (Tokyo) i 2020, sier Nygård. 

Norge skulle hatt to løpere på start i forsøket på 800 meter i EM i Berlin. Men Hedda Hynne valgte å trekke seg etter oppvarmingen da hun ikke følte seg i god nok form. Hun har hatt en tøff sesong. VM-deltakeren fra London i fjor har kun 19 hundredeler bedre årsbeste enn Yngvild Elvemo.

Dette er pollen/pollenallergi:

Pollen er bittesmå partikler med varierende diameter og vekt som frigis til luften og spres med vind eller insekter for å bestøve planter av samme art. De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi i Norge kommer fra tresortene or, hassel og bjørk og fra samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress. I tillegg kommer pollen fra Salix (selje, vier og pil) og burot. Pollen pustes inn i luftveiene og fester seg til hud, hår og øyne. For mange er dette uproblematisk, men hos den stadig økende andelen mennesker med pollenallergi vil immunforsvaret i slimhinnene aktiveres, og det oppstår en betennelsesreaksjon i nese og/eller øynene. Pollen finnes i luften i store mengder til bestemte tider av året. Om våren er det pollen fra trær og utover sommeren gress og burot som er de vanligste pollenkildene. Generelt er det mindre pollen i kyststrøkene og på høyfjellet. Gress- og burotpollen spres over avstander på noen hundre meter i motsetning til trepollen som kan spres milevis. Særlig gjelder dette bjørkepollen, som ved stabile, sørøstlige vinder kan spres for eksempel fra områder i Sør-Finland og Baltikum til Nord-Norge. Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Man blir i økende grad munnpustere og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.  Mange opplever at de blir trøtte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid og familie og fritidsaktiviteter. Hos lege med kunnskaper om allergi kan du bli prikktestet for å se om du reagerer på pollen, husstøvmidd, muggsopp, partikler fra dyr osv. En liten dråpe som inneholder et teststoff, for eksempel en pollenoppløsning, legges på huden. Gjennom denne dråpen stikkes det et lite hull i huden. En blek, kløende vable viser at du vil kunne reagere allergisk overfor den testede allergentypen. Det er viktig å ikke bruke allergitabletter de siste sju dagene før testen skal tas. Allergitest med blodprøve kan også påvise pollenallergi. Det viktigste i all allergibehandling er å unngå kontakt med det man ikke tåler. Det finnes en rekke medisiner mot pollenallergi. Behandlingen kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter, inhalasjonsmedisiner eller sprøyter. Allergimedisiner, med unntak av allergivaksinasjon (se fakta om allergivaksinasjon), helbreder ikke, men reduserer plagene. Målet med behandlingen er å ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner.

Kilde: Norges Astma og Allergiforbund, hjemmeside.